ДруштвоНасловна

Канцеларија за КиМ на Сајму завичаја у Новом Саду

На штанду Канцеларије за Косово и Метохију у оквиру Сајма завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу, који се одржава данас у Новом Саду, изложено све што је везано за поднебље Косова и Метохије, кроз традицију, обичаје, богату гастрономску понуду и туристички потенцијал.

Излагачи Удружење пчелара из Грачанице, Земљорадничка задруга “Зубин Поток”, Хуманитарна Организација “Косовско Поморавље” и Произвођачи ракије из Новог брда посетиоцима пружају прилику да се подсете старих укуса сушеног воћа, домаћих воћних сокова, ракије и меда, чувеног шарског сира, али и аутентичних вина ораховачког виногорја, наводе из Канцеларије за КиМ.

Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу отворили су министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић.

„Нови Сад је још једном потврдио да је Српска Атина и културни центар Србије јер се данас одржава пети „Сајам завичаја“ који показује нераскидиво јединство српског простора и окупља припаднике српског народа и баштини српску културу са свих подручја бивше Југославије, али и околине“, рекао је Селаковић.

Вучевић је истакао да заједничка и идентитетска култура не могу да буду спутане административним границама.

“Не могу да нам забране да причамо истим језиком, да имамо исту веру, традицију. Рекао бих да је Нови Сад и овај део Србије, Војводина, природно место за овакав догађај баш зато што је Војводина подручје где су увек биле присутне миграције из различитих крајева. Драго ми је да Нови Сад помаже и да је домаћин за све наше сународнике. Желим им да се пријатно осећају и да негују своју традицију и да се не свађамо ни са ким, него поштујемо себе. Никад нисам разумео оне који више поштују друге, а не поштују себе. Прво морате да волите своју кућу и породицу, да бисте могли да поштујете друге породице. Исто тако је за државу. Чувамо наш заједнички дух и идентитет, а културу не могу да нам забране, као ни да причамо српским језиком и пишемо ћирилицом. То је нешто што нас краси. Сигуран сам да стижу нове генерације с којима се нова зора буди, које су патриотски оријентисане и које ће донети нову снагу Србији”, рекао је Вучевић.

На манифестацији, која промовише привредни, културни и туристички потенцијал Срба широм региона, учествује преко 150 излагача из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Мађарске и Црне Горе.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон