Главна / Вести / Србија / Алфред Гузенбауер Вучићев саветник?

Алфред Гузенбауер Вучићев саветник?

guzenbauerНекадашњи канцелар и лидер Социјалдемократске партије Аустрије Алфред Гузенбауер вероватно ће бити саветник првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића, пишу београдски листови.

“Новости” пишу да је Гузернбауер близу одлуке да прихвати понуду и буде Вучићев саветник у области политике, економије и евроинтеграција. Он има значајно искуство, нарочито у евроинтеграцијама, али и значајне контакте у свету дипломатије. Лист наводи да је Вучић у неколико наврата разговарао с познатим лидером аустријских социјалдемократа и велике су шансе да прихвати ангажман у Влади Србије.

И “Информер” пише да ће Гузенбауер бити Вучићев специјални саветник за политику и економију. Лист наводи да је његов ангажман већ “готова ствар” и да ће Вучић у наредних неколико дана и званично објавити детаље њиховог договора. “Информер” наводи и да се Вучић и Гузенбауер, који је и сарадник чувеног Колумбија универзитета у области међународних односа, познају од раније и да су се брзо договорили.

Алфреду Гузенбауеру слично поврење указало је низ компанија од Чилеа, преко Немачке, до Казахстана. Гузенбауер одлично говори италијански, француски и шпански, а многи аустријски инвеститори имају пуно поверење у њега, те су му поверили и одговорност за њихову имовину.

Тако је шеф Штрабаг-а, Ханс Петер Хазелштајнер, Гузенбауера поставио у Управни одбор ове компаније, за годишња примања у висини од 50.000 евра. Богаташ из аустријске покрајине Тирол Рене Бенко довео је Гузенбауера у управни одбор своје “Сигна Приме Селектион АГ”, преко које управља својим царством некретнина.

У Јужној Америци, Гузенбауер је саветник у фирми “Новоматик”, која се бави играма на срећу, а у чилеанској компанији “Екитас капитал” председава Европским фондом. Својим саветима помагао је и Хипо Алпе Адриа банци, немачкој ВАЦ групацији, концерну Алпина и казахстанском председнику Нурсултану Назарбајеву.

Пословни партнери тврде да је “прави интелектуалац са одличним, брзим схватањима, и изврсном мрежом контаката”. Његова фирма ” Gusenbauer Projektentwicklung & Beteiligung GmbH”, која има седиште у центру Беча, остварила је значајне пословне резултате. Према ранијем писању аустријских медија, својим консултантским активностима ова фирма је између 2009. и 2011. остварила билансну добит од 3,23 милиона евра.

Гузенбауер је био дугогодишњи посланик и шеф посланичког клуба своје партије, а потом и канцелар са, како констатују аустријски медији, најкраћим мандатом, од две године, да би, када је напустио аустријску политику, постао успешан саветник и бизнисмен.

Извор: Тањуг

Check Also

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму и Србија је данас послала веома позитивну слику …