DruštvoLokalneNaslovna

Borba žena za njihova prava je svakodnevna

Borba žena za njihova prava danas je svakodnevna i trajaće uvek, a žene su hrabre, opstaju i uspevaju u tome. Dokaz tome je da je danas sve više žena na rukovodećim i javnim pozicijama.

Žene ženama treba da budu glavna podrška, treba da idu u korak sa vremenom, da prate moderne tehnologije i aktuenosti, da budu jake, ekonomski osnažene ali uz sve to treba da neguju našu tradiciju i porodicu stave na prvom mestu, jer je porodica ta koja je osnovna podrška svim uspešnim ženama, istakle su gostujući u Jutarnjem program RTV Gračanica Aleksandra Đekić, direktorica Odeljenja za urbanizam opštine Gračanica, Sandra Đokić, direktorica Turističke organizacije Gračanice i Danijela Simonović, predsednica Urdruženja „Tradicija kroz vekove“.

„Borba žena traje već više od jednog veka i drago mi je što mogu da istaknem da smo sve uspešnije u tome. Međutim, u sredini u kojoj živimo prosto je nemoguće doći do svih žena, postoje i one koje nisu radno angažovane i nemaju moć da se izbore sa svim tim i da se njihov glas čuje. Upravo iz tih razloga trudimo se da što više žena učestvuje na tribinama koje se bave pravima žena i koje često organizujemo. Na čelu sa predsednicom opštine Ljiljanom Šubarić, trudimo se da pomažemo svim ženama kojima je pomoć potrebna, jer smatramo da žena ženi uvek treba da pomogne i pruži podršku“, istakla je Aleksandra Đekić, direktorica Odeljenja za urbanizam opštine Gračanica.  

„Svakako da nam nije lako jer živimo u sredini gde živimo i smatram da smo dvostruko diskriminisane, što po polu što po nacionalnoj osnovi, tako da nama treba duplo veća ulaganja i trud kako bi postigle uspeh. Na sreću, na osnovu mog iskustva, velika je sreća da mi ovde imamo saradnike koji nam pružaju podršku i do sada nisam naišla na nerazumevanje. Međutim, ima još uvek nekih problema, još uvek se trudimo da ostvarimo neka osnovna prava i još uvek nam treba dosta energije za sve to“, istakla je Sandra Đokić, direktorica Turističke organizacije Gračanice.

„Današnja žena treba da bude ekonomski osnažena, edukovana ali treba da neguje tradiciju jer to je nešto što nas održava i odražava nas kao narod, to je zapravo naš dnk. Žena treba da radi na tome da se pronađe u nečemu u čemu je dobra i čime želi da se bavi, ali na tom putu porodica uvek treba da je na prvom mestu, jer nam je ona najveća podrška i oslonac“, kazala je, u našem Jutarnjem programu, Danijela Simonović, predsednica Udruženja „Tradicija kroz vekove“.

Povodom Međunarodnog dana žena TOG organizuje manifestaciju „Ruža trijumfa“, koja će biti održana sutra u Domu kulture u Gračanici, a udruženje „Tradicija kroz vekove“ u nedelju organizuje svoju prvu manifestaciju „Čuvari tradicije“, koja će biti održana u hramu Svetog Nikole u Prištini.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button