Главна / Вести / Косово и Метохија / УНС и ДНКиМ осуђују рушење спомен-обележја отетим новинарима

УНС и ДНКиМ осуђују рушење спомен-обележја отетим новинарима

uns
Фото: Архива Радио Грачаница

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије критиковали су рушење спомен-обележја отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу на Косову и оценило да је то “најгори облик обрачуна” са несталима. Славуј и Перенић су нестали пре 15 година на новинарском задатку између Ораховца и Зочишта на Косову.

“Уништавање споменика отетим и несталим новинарима је мера слободе медија и друштва које очигледно не може и не жели да се суочи са страдањем невиних и оних који су, у тешким временима, одговорно радили свој посао у интресу јавности”, наводи се у саопштењу.
УНС и ДНКиМ неће одустати од постављања новог обележја, јер је постало јасно да његово постојање изазива страх од истине, па Удружења апелују на савест свих који нешто знају о отмици колега да проговоре и помогну покретању поступка и расветљавању њихове судбине, саопштила су два новинарска удружења.
На месту где су последњи пут виђени новинари 21. августа 1998. године удружења су поставила плочу на којој, на српском и албанском језику, пише: “Овде су 21. августа 1998. нестали новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их. УНС”.
Прошле године плоча је срушена два месеца после постављања, а ове године није остала ни месец дана, наводи се у саопштењу.
Удружења су затражила заштиту и стални надзор над местом где ће поставити ново спомен-обележје.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …