ВестиКосово

Радаковић: Већи број камера на појединим бирачким местима, кршење правила избора

Током отварања бирачких центара на северу Косова нису уочени већи проблеми, очекује се врло мала излазност. Међутим, уочен је већи број камера на појединим бирачким местима него што је то прописано, које су окренуте ка местима где би требало да се гласа, казао је Душан Радаковић, један од посмтрача процеса гласања на северу испред организације „Демократија на делу“.

На питање да ли је постављањем камера угрожена тајност гласања, Радаковић каже да јесте уочено да на појединим местима камера снима ка људима који би гласали:

„Врло чудно и мислим да је ово пилот идеја…Мислим да и људи који учествују у организацији избора не знају тачно шта је процес. Видимо неке сервере, верујте да ни мени није јасно све. Али дефинитивно мислим да се ради о кршењу правила избора, јер је на многим местима камера окренута ка кабини где се гласа“.

На питање ко су све посматрачи, Радаковић каже да су то углавном чланови Општинске изборне комисије из различитих косовских партија. Он је додао да Партија косовских Срба има своје посматраче у Лепосавићу, а у осталим местима углавном су то или албанске невладине организације или без њих.

Што се тиче Демократије на делу они су посматрачи у све четири општине кроз мобилне тимове.

Радаковић је потврдио да постоји проблем са језиком, односно да је једино председавајући Општинске изборне комисије српске националности, те да су са друге стране чланови који су српске националности грађани који нису са севера и нису упознати са ситуацијом и „под великим страхом“, те да зато пред јавношћу углавном иступају чланови ОИК-а албанске националности.

„Врло нетранспарентан процес, ми до јуче послеподне нисмо знали где ће бити бирачка места на северу, тако да је, с обзиром на то како је почео, један од најгорих процеса“ – навео је Радаковић.

Извор: Радио Контакт плус; Фото: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Проверите такође
Цлосе
Бацк то топ буттон