VestiKosovoNaslovna

Predstavnici Kancelarije za KiM obišli zemljoradničku zadrugu u Lapljem Selu

Nekoliko poljoprivrednih entuzijasta  pre dve godine osnovalo je Zemljoradničku zadrugu u Lapljem Selu, Kancelarija za KiM je to prepoznala i preko ministarstva obezbedila vrednu pomoć .

Ministarstvo poljoprivrede uvažavajući sve specifičnosti života na KiM zaista je imalo razumevanje i odobrilo je subvenciju od 7 500 000,00 dinara istakla je rukovodlac grupe za poljoprivredu i ruralni razvoj u Kancelariji za KiM Tanja Jurić-Trkulja

„Ova poljoprivredna zadruga osnovana je pre dve godine i ministarstvo poljoprivrede je uvažavajući sve specifičnosti života na Kosovu je imalo razumevanja i odobrilo je subvenciju od oko 7,5 miliona dinara. Nabavljena je skoro mehanizacija, traktori ,priključne mašine, plugovi, drljače, tanjirače.

Istakla je da su zadrugari prilikom razgovora naveli da im je potreban kombajn, a da će Kancelarija za KiM pokušati da pomogne i u tom pravcu.

Podvukla je da ima mnogo problema koje treba prevazići, ali će država iznaći način za nesmetano funkcionisanje zadruga.

,,Imaju niz administrativnih problema, vezano za takozvane kosovske vlasti i sve te prepreke su tu i moraju se nekako naći rešenja da se to otkloni kako bi Zemljoradnička zadruga radila i dalje, da funkcioniše kako smo i mi očekivali, kako je Ministarstvo o brigu o selu očekivalo i kako sami zadrugari očekuju, oni se nadaju da će to ići na bolje“, poručila je Jurić-Trkulja.

Igor Jovanović, jedan od osnivača Zemljoradničke zadruge „Laplje Selo“ Igor Jovanović rekao je da članovi obrađuju preko 150 hektara zemlje i da je cilj da prošire delatnost.

„Sa vim teškim mašinama prvenstveno smo smanjili potrošnju recimo goriva. Recimo pšenica, sa ovom tanjiračom ne mora da se ore, jer se ona koristi baš za setvu pšenice. U tom slučaju mi preko 70 odsto uštedimo na gorivu i vredna su stvar mašine, još su pod garancijom.Kada smo osnivali zadrugu imali smo velike ambicije, međutim, najveći problem imamo u tom smislu što smo po srpskom sistemu, da bi mogli da funkconišemo moramo biti registrovani i po kosovskom.“, rekao je Jovanović.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button