Главна / Вести / Србија / Дачић: Србија прва следећа чланица ЕУ

Дачић: Србија прва следећа чланица ЕУ

dacicПремијер Србије Ивица Дачић изразио је уверење да ће Србија бити прва следећа чланица ЕУ, као и очекивање да ће се то догодити што пре.

“Ми желимо да Србија постане чланица ЕУ што је пре могуће. Штавише, уверени смо да ће Србија бити следећа, 29. чланица ЕУ, јер верујемо да је то потребно и Србији и ЕУ”, рекао је Дачић у интервјуу за америчку тв мрежу Си-Ен-Ен (ЦНН), објављено је на веб сајту те телевизије и изразио очекивање да ће Србија бити примљена у наредних десет година.

На питање како види решење за проблем Косова, Дачић је признао да није лако наћи решење за Косово, нарочито, како је рекао, у овој фази када су ствари отишле предалеко.
“Много боље и правичније решење могло је бити нађено раније, чиме би се избегли рат и напетост у региону. То, међутим, није део нашег актуелног дијалога”, казао је премијер Србије.

“Волели бисмо да односи буду нормализовани и да постигнемо коначно решење”, рекао је он и додао да Србија не може и не жели да унесе своје проблеме у ЕУ.
“То је један од разлога због којих водимо отворени дијалог (с Приштином) како бисмо нормализовали односе и решили проблеме пре пријема (у ЕУ). Али то не значи промену политике када је реч о признању независности Косова”, истакао је Дачић.

Премијер Србије је напоменуо да нема времена за губљење, јер је привреда претрпела велике последице после распада Југославије 1990-тих година.
“Стопа незапослености је највећи проблем”, рекао је Дачић, нагласивши да су расправе о економским реформама у Србији бесмислене уколико се не повећа индустријска производња, а самим тим и животни стандард грађана.

Једини начин да се то постигне је, према његовим речима, повећање страних инвестиција.
“Али то се неће догодити ако Србија не буде део модерног света”, рекао је он.
Дачић је истакао да Србија не види процес пријема у ЕУ искључиво као пакет финансијске помоћи или прилику за грађане Србије да раде у другим земљама широм Европе, већ првенствено као магнет за стране инвеститоре.

ЦНН је подсетио да ће Србија, када уђе у ЕУ, бити једина чланица тог блока која ће имати споразум о слободној трговини са Русијом.

На питање да ли сматра да ће Србија због тога бити својеврсна европска капија према Истоку, Дачић је одговорио:
“Србија је увек била Исток на западу и Запад на истоку. Увек смо били негде између. И због тога је пријем у ЕУ главни стратешки циљ Србије”, рекао је он.

Премијер Дачић је напоменуо да Србија, такође, жели да сачува старе савезе и пријатељства, попут оног са Русијом или Кином, обнови пријатељства са земљама као што су Велика Британија, САД или Француска, али стекне и нове пријатеље међу онима који то никад раније нису били, на пример с Немачком.

Он је рекао да већина грађана Србије подржава процес евроинтеграција јер верује да је у интересу земље да буде “део нормалног света”, мада има и оних који се томе противе.
Србија, према његовим речима, не сме да буде заточеник сопствене прошлости, већ треба да гледа у будућност.

Извор: Тањуг

Check Also

Кризни штаб: Школски распуст остаје од 31. децембра

Кризни штаб донео је данас одлуку да се школски распуст не помера и он ће …