Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Ако Срби не изађу на изборе, градоначелник Косовске Митровиће биће Албанац

Вулин: Ако Срби не изађу на изборе, градоначелник Косовске Митровиће биће Албанац

vulin_velika_hocaАко Срби не изађу на биралишта 3. новембра, градоначелник Косовске Митровице биће Албанац, каже министар без портфеља Александар Вулин за Новости.

Александар Вулин, против којег је косовско тужилаштво покренуло истрагу због наводног неовлашћеног уласка на Косово, најавио да ће у петак 1. новембра, посетити покрајину и изразио наду да ће његова посета проћи без проблема.

“Очекујем да посета нормално прође, да међународна заједница обезбеди слободу кретања, јер је то у интересу свих. Избори 3. новембра су историјска одлука. Или ће Срби задржати власт, извршити поново јачање улоге државе на Косову или ће рећи Србији да одатле треба да иде”, рекао је Вулин за Вечерње новости.

Тужилаштво у јужном делу Косовске Митровице покренуло је истрагу против Вулина и затражило од Основног суда у том граду да изда налог за његово хапшење јер је на Косово ушао, како се претпоставља, преко неког алтернативног прелаза и без дозволе.

Вулин је оценио да Приштина покушава да потпуно поништи Бриселски споразум и да даје све од себе да се он никада не примени, због тога што се “искрено уплашила” да ће Срби формирати Заједницу српских општина и да ће сами одлучивати о својој судбини.

“Када смо ушли у изборни процес било нам је јасно да ће Приштина радити све што може да нас спречи и онемогући у постизању нашег циља, а то је формирање ЗСО. Приштина опструише споразум, али ми настављамо да се боримо против тога и да инсистирамо на статусној неутралности”, рекао је он.

Он није желео да лицитира о томе колико ће Срба учествовати на локалним изборима на Косову, али је оценио да је најважније да све прође мирно и у складу са Бриселским споразумом.

“Уколико буде висок бојкот, апсолутно је сигурно да градоначелник Косовске Митровице неће бити Србин. Митровица може постати општина у којој ће Албанци изабрати градоначелника, конкретно Андријану Хоџић. Ако се то деси, онда не треба да се питамо шта ће бити са ЗСО, са животом на КиМ, са државом која више неће моћи да финансира живот на том простору”, рекао је он.

Министар је позвао Србе са Косова да се окупе око своје земље, Владе и заставе и задрже и ојачају власт на Косову и Метохији.

“Важно је да у што већем броју изађете на изборе. Ако не будемо успели да формирамо Заједницу српских општина, нећемо моћи да пренесемо своја уставна овлашћења и да наставимо да финансирамо живот на простору Косова и Метохије”, рекао је Вулин.

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …