Главна / Вести / Косово и Метохија / Ненад Рикало о изборном процесу

Ненад Рикало о изборном процесу

nenad_rikalo eeeeМало је времена остало до избора. О изборном материјалу и регуларности изборног процеса али и о томе како је постао члан Централне изборне комисије, говорио је гостујући у јутрањем програму Ненад Рикало-једини српски представник у Цик-у.

„Пре петнаестак дана је по Брисеском споразуму договорено да Београд има свог представника у ЦИК-у, односно да се постави особа која има довољно искуства и знања и која ће моћи да пропрати тај процес. То је договорено још у јулу, али је Приштина одуговлачила по питању тога, тако да је тек пре петнаест дана прихваћен тај захтев“, рекао је Рикало.

У целом изборном процесу постоје бројне неправилности, почев о самог бирачког списка.

„Оно што сам прво уочио од неправилности, за ово кратко време колико сам у ЦИК-у јесте сам бирачки списак. Просто је невероватно да на списку има више гласача него становника Космета. Укупан број бирача је 1.779. 000, а број становника, млађих од 18 година, по попису из 2011.године износи 1.739.000, дакле неких 40.000 више бирача него становника“, навео је Рикало.

По речима Ненада Рикала у овом случају, он као легитиман представник ЦИК-а гласао је против усвајања тог бирачког списка. На жалост у Централној изборној комисији постоји политичко тело које одлучује о томе већином гласова, и где су остали чланови гласали за усвајање овог бирачког списка.

„Мој глас против је био не само због вишка бирача него и зато што на списку, у том тренутку, није било имена расељених Срба који имају право гласа. Одмах затим покренут је жалбени поступак за неких 16.150 лица. ЦИК је оставио простор за њихово додавање на списaк уколико буду прихваћени, али и поред тога нисам могао да гласам за такав бирачки списак на ком је од 39. 650 пријављених Срба прихваћено свега десетак хиљада“, рекао је Рикало.

На бирачким списковима се као још једна од неправилности наводи присуство имена умрлих људи.

„ Секретаријат Централне изборне комисије је избацио негде око 55.000 преминулих. И поред толиког броја преминулих који су уклоњени са списка на истом се још увек налази огроман број умрлих лица. Поред тога, на списку се налазе и они који више нису становници Космета. Примећено је много странаца који су од 1999.године успели да изваде било који лични документ издат од стране УНМИК-а, и самим тим се сада налазе на бирачком списку. Такође, настао је проблем на северу Косова, узрокован неажурираношћу косовског бирачког списка. Грађани севера Косова никада пре нису излазили на косовске изборе, па је дошло до тога да се пореде бирачки спискови Србије и Космета чиме је утврђено да се негде око 12.700 лица не налази на бирачком списку Косова, па су стога сви уписани на исти тај списак, што је произвело нови проблем, а то је да је више стотина гласача дупло уписано, и сада  једно лице може два пута да гласа“, рекао је Рикало.

Други пропуст по речима Ненада Рикала је да се читаве генерације које су навршиле 18 година од 1999. године због неажурираних спискова нема права да изађе на изборе.

Читав изборни материјал није статусно неутралан. Ненад Рикало истиче да Централна изборна комисија није марила за права Срба, и да је све оно што је договорено у Бриселу, када су у питању избори, намерно заобиђено.

„По први пут је Приштина гурнула прст у очи мађународној заједници, која је јако љута због тога, али шта ће бити даље, видећемо“, рекао је Рикало.

Према проценама јединог српског представника у ЦИК-у излазност Срба на југу Косова биће велика. „Формирање Заједнице српских општина је јако битна, и народ је тога свестан“, рекао је Рикало.

Своје гостовање у јутарњем програму Радио Грачанице Рикало је завршио речима да стоји на услузи српским бирачима и свима осталима и да ће се трудити, колико је то у његовој моћи, да помогне на сваки начин како би се оне неправилности, које је могуће решити, уклоне.

 

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …