Главна / Вести / Косово и Метохија / ОЕБС: Све тече по плану у вези са изборима на КиМ

ОЕБС: Све тече по плану у вези са изборима на КиМ

nikola_gaonПортпарол мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Косову Никола Гаон изјавио је данас Тањугу да све тече по плану у вези са припремама за предстојеће локалне изборе, заказане за 3. новембар.

Он је објаснио да ОЕБС има специфичну улогу само за север Косова, и да ће бити фацилитатор у четири северне општине, те да се та улога не односи на остатак Косова.
“На сам дан избора ми ћемо имати 216 чланова нашег особља који ће бити фацилитатори у бирачким одборима. Они ће пружити сву техничку помоћ како би се омогућило гласање на тај дан”, нагласио је Гаон.
Он је указао да је, као фацилитатор, ОЕБС део целог изборног процеса и не може бити део посматрачког процеса, наводећи да постоје већ регистроване иницијативе за посматрање избора, укључујући и иницијативу ЕУ.
“Све тече по плану. Као фацилитатор ОЕБС је посредовао и приликом успостављања општинских изборних комисија и бирачких одбора. Имамо четири општинске изборне комисије и 94 бирачка одбора. Ми смо учествовали у њиховохј обуци”, додао је Гаон.
Упитан да ли постоји забринутост у вези са безбедносном ситуацијом, он је казао да је протекле две недеље стање било мирно и да очекује да ће се тако наставити и на сам дан избора.
Гаон је поновио да је мото кампање ОЕБС за мотивисање бирача био “Избор је ваш” и да је на бирачима да одлуче да ли ће искористити своје право гласа.
Такође је објаснио да је ово сада први круг избора, и да је за претпоставити да ће бити и другог круга, за који је ОЕБС спреман.
Други круг избора, ако га буде било, како је додао, биће одржан 1.децембра.
„Ту се наша улога као фацилитатора на северу Косова завршава”, нагласио је он, подсећајући да је мандат ОЕБС везан за безбедносни сектор, демократизацију и људска права.

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …