Главна / Вести / Косово и Метохија / Н. Рикало: Гласање почело без проблема

Н. Рикало: Гласање почело без проблема

Nenad Rikalo izboriЧлан ЦИК Ненад Рикало рекао је да је јутрос , тачно у 7 часова почело гласање на свих 27 бирачких места у три гласачка центра у северном делу Косовске Митровице….

“Сви чланови бирачких одбора су присутни, представници општинске изборне комисије , Оебса, посматрачи и представници амбасада , рекао је Рикало за нашу телевизију .
Он је објаснио да ” условно гласање и остало што је предвиђено косовским законима као што су отворене листе значи да је могуће гласати ако се лице налази на бирачком списку а није у могућности да дође до свог бирачког места. Њима је омогућено да гласају условно, проверава се да ли је то лице гласало редовно на свом бирачком месту и ако се утврди да није тај условни гласачки листић се признаје”, рекао је Рикало . Он је додао да у случају да се утврди да постоји потпис , онда се такав гласачки листић одбија и тај глас се не важи.
“Сви који би требало данас да гласају било би добро да искористе прилику и оду до својих бирачких центара али ако су из било ког разлога спречени они могу да гласају у било којем од три бирачка центра условно”, рекао је Рикало.
Он је поновио да сва важећа документа које лице поседује, чак и Унмикова документа која су сада неважећа или пасоши других држава .могу да се користе као вид идентификације приликом гласања.
“Отворене листе значе да грађани по први пут добијају листић који је подељен на два дела , на левој страни се налазе политички субјекти са бројем и именом а на десној су бројеви, иза паравана је списак за сваки политички субјекат са именима и редним бројевима под којим се налази име кандидата чиме се добија прилика да се гласа за кандидата “, рекао је Рикало и додао да се ти гласови сабирају и они који имају највише гласове улазе у локалну скупштину.
Он је истакао да важи правило 30 посто заступљености жена и да ће се о томе водити

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …