ДруштвоКосовоЛокалнеНасловна

Одржан округли сто на тему „Актуелни међународни односи – Да ли смо на ивици катастрофе?“ у Грачаници

Округли сто „Актуелни међународни односи – Да ли смо на ивици катастрофе?“ одржан је данас у Галерији Дома културе „Грачаница“.

На округлом столу су панелисти говорити о актуелним безбедоносним изазовима са којима се свет данас суочава, рат у Украјини, сукобу на Блиском истоку, али и о биоетици као и о изазовима са којима се суочава породица у 21 веку.

Свет је већ у катастрофи, која прети да пређе у катаклизму истакнуто је на округлом столу.

“Од античких времена до данас, катастрофе настају када се мења поредак. Поредак се мења зато што сваки поредак се заснива на друштвеној динамици, безбедносној и политичкој. Оног тренутка када се изгуби неки склад између те четири динамике долази до кризе, а кризе стварају катастрофу”, рекао је др Душан Пророковић, Институт за међународну политику и привреду.

“Цео хаос којем ми данас присуствујемо је последица два процеса или две доктрине. Један од процеса је проширивање НАТО-а на исток. Запад је пљунуо на један од својих основних постулата, а то је уопште правна држава или владавина права”, рекао је професор Економије Бојан Димитријевић.

Према речима Пророковића, Европа, нажалост, није разумела да старог светског поретка нема и да је запад гура у амбис и да ће по свему судећи доћи до нових сукоба на европском тлу, али да је Србија то веома добро разумела.

“Негде сам прочитао да се може владати светом на два начина, једна је владавина по Богу, а друга владавина по Сатани, мислим да се човечансто налази на прекретници којим ће путем кренути и да ово питање рата у Украјини и свега другог што се дешава у свету заправо јесте нека врста убрзања, можда чак и последњих времена која треба да разреше ту основну дилему”, рекао је др Стеван Гајић, Институт за европске студије

На округлом столу истраживача и сарадника Института за европске студије говорило се и о биоетици као и о изазовима са којима се породица суочава у 21. веку. 

Организатори округлог стола су Дом културе „Грачаница“ и Институт за европске студије из Београда.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон