КосовоЛокалнеНасловна

Адвокат Арсић поднео захтев приштинском уставном суду за оцену уредбе о забрани употребе динара на Косову

Адвокат Василије Арсић је поднео захтев приштинском уставном суду за оцену уставности члана 35 уредбе Централне банке о евру као јединој валути у фискалном систему и платном промету на Косову.

Адвокат Арсић каже да је члан уредбе Централне банке у Приштини противзаконит и противан Уставу.

Уредба, односно члан 35. уредбе Централне банке Косова о елиминацији динара из платног промета је незаконит,  јер Централна банка нема мандат да уређује валуту која ће функционисати на Косову. Уставом је дефинисано да то уређује закон. Закон на Косову још није донет, који би одређивао  која валута важи на Косову и у том смислу та уредба је противзаконита.

Мој захтев је усмерен у том правцу да се оспори законитост уредбе и тог члана 35. јер тим чланом се људима одузима право да примају пензије, плате и да остварују своја основна права,што је у 21. веку недозвољено. Европски суд за људска права је дефинисао који је минимум људских права у Европи – рекао је адвокат Василије Арсић.

Централна банка у Приштини је крајем прошле године донела уредбу којом  од првог фебруара уводи евро као једину валуту за коришћење у фискалном и платном промету на КиМ, чиме забрањује вишедеценијску употребу динара.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон