КосовоНасловна

Адвокати Јована Филиповић и Дејан А. Васић: Оптужница Миленковића заснива се само на исказима сведока

Пред Посебним одељењем Основног суда у Приштини започело је суђење Драгиши Миленковићу из Кишнице, њега Специјално тужилаштво терети за наводни ратни злочин против цивилног становништва.

Тужилац је, читајући оптужницу, изнео тврдње да је Драгиша Миленковић као затворски чувар током сукоба на Косову 1998. и 1999. године у затвору у Приштини и Липљану, у својству службеног лица, и у саизвршилаштву са другим службеним лицима, кршећи правила међународног права током сукоба, “на систематски начин малтретирао албанске затворенике мучећи их на нехуман начин различитим предметима”.

Адвокати Јована Филиповић и Дејан А. Васић након одржаног рочишта нагласили су да се оптужница заснива само на исказима сведока и без конкретних доказа.

“Ми смо до сада видели разноразне оптужнице подигнуте од стране Специјалног тужилаштва Косова, међутим овако нешто нисмо видели, јер је оптужница заснована искључиво само на изјавама сведока. Дакле, не постоји ниједан доказ нити о повредама које су оштећени претрпели, нити било какав други доказ, у том правцу приговорићемо суду и тражићемо да се оваква оптужница одбаци и да се Драгиша ослободи”, рекла је након рочишта адвокат Јована Филиповић.

“Драгиша је у тешким условима у притвору у Подујеву, он је готово потпуно слеп. Он је 22 сата затворен, а мислим да су се створили услову, да се њему који живи два километара одавде дозволи да из кућног притвора прати овај поступак, а ја сам са своје стране уз поштовање према оштећенима рекао да је он спреман да се у своком тренутку суочи са свима њима, и да се то што се догодило 1998-99. године једном за свагда расправи”, рекао је Дејан А. Васић.

Рочишту су присуствовали и чланови породице Драгише Миленковића.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон