Друштво

Беч; Амбасадор Благојевић: Очекује се утврђивање да ли је дете са снимка нестала Данка Илић

Амбасадор Србије у Аустрији Марко Благојевић изјавио је да се очекује идентификација детета са снимка насталог у Бечу, како би се утврдило да ли је то двогодишња девојчица Данка Илић из Бора за којом се трага од 26. марта.

Он је у изјави за Т а н ј у г  рекао да је Амбасада Србије у Бечу у сталном контакту са аустријском полицијом, као и да је српски народ који тамо живи информисан о нестанку девојчице.

,,Ми информацијама не можемо да располажемо, њима располаже Министарство унутрашњих послова, како српско тако и аустријско, а ми смо у сталном контакту са њима – како у Србији, тако и овде како бисмо омогуићили да ако неко има нове информације достави те информације надлежнима”, истакао је амбасадор.

Подсећа да је српска Амбасада у Бечу упутила апел свима који живе у Аустрији да уколико имају информације о несталој девојчици то пријаве полицији.

,,Готово да нема наших сународника овде који нису упознати са тим случајем и оно што очекујемо јесте идентификација лица са снимка који је настао у Бечу како бисмо могли да утврдимо да ли је то Данка Илић за којом се води потрага. Они (аустријска полиција) непрестано трагају, а та зона где је настао снимак је добро покривена камерама јер је то центар Беча и ту се спровооде антитерористичке мере”, појаснио је Благојевић.

Истиче да је однос српске и аустријске полиције за сваку похвалу.

,,Они чине све што је у њиховој моћи и баве се активно овим случајем, тако да не сумњам да ће нас ускоро обавестити о томе да су идентификовали дете са снимка. Наши грађани који нас контактирају се веома одговорно понашају. То значи да није било инцидената ни провокација, упозната су сва удружења, сви су укључени, а чак и поред српских, укључена су и  комшијска удружења са простора бивше Југославије, такође и приватна обезбеђења, утицајне личности које су активне на друштверним мрежама. Сви се труде и нико не смета, већ учествују и помажу на врло пристојан начин уколико дођу до неке информације, без ометања”, поручује амбасадор.

Благојевић каже да је Амбасада, такође, у сталном контакту са српском полицијом.

,,Лично сам у контакту са начелником Упаве криминалистичке полиције, и у контакту овде са аустријском полицијом. Одмах реагујемо уколико нешто треба да им се пренесе и провери”, рекао је Благојевић.,

Бечка полиција покренула је истрагу у случају нестанка двогодишње Данке Илић из Бора, а након што је држављанин Србије који живи у Бечу пријавио 30. марта да је на аутобуској станици у центру аустријске престонице видео девојчицу, која наводно личи на несталу Данку у пратњи две жене.

Двогодишња Данка нестала је 26. марта око 13.45 часова у Бањском пољу код Бора. Данка је у тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп.Девојчица има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Због њеног нестанка у Србији је први пут активиран систем ,,Пронађи ме”.

Извор: Т а н ј у г; фото: Т а н ј у г / МУП

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон