ВестиКосово

Адвокати Трајковића: Радње за које сведок оптужује Трајковића ниси ни кривично дело, а не ратни злочин

Адвокати Дејан А. Васић и Јелена Кривокапић изјавили су након одржаног рочишта у случају Слађана Трајковића, кога Специјално тужилаштво терети за наводни ратни злочин, да су задовољни исказом сведока, јер он, како тврде, практично не оптужује Трајковића директно ни за шта.
Трајковић се терети за наводне злочине над цивилним становништвом у периоду од 1998. до 1999. године у општини Вучитрн. Он је и сам узео учешће у данашњем испитивању сведока Меди Гашија, а одбрана је у неколико наврата сугерисала да се изјаве сведока из 2021. године не поклапају са данашњим.

Адвокат Дејан А. Васић истиче да радње за које сведок оптужује Трајковића нису чак ни кривично дело.

„У суштини, ми смо задовољни исказом овог сведока. Он није сведок који за било шта тешко оптужује Слађана. У ствари, те радње за које он каже да је Слађан наводно учинио, то није никакво кривично дело. Ми се надамо да ћемо овим ефикасним темпом и у наредна три претреса успети да саслушамо већи део сведока које тужилаштво сматра за важне када би се вероватно и створили услови за промену мере која је Слађану до сада наметнута. Те радње које он каже да је Слађан извршио, то нису неке радње које би се уопште могле сматрати кривичним делом, а камоли ратним злочином“, рекао је Васић.

Адвокат Јелена Кривокапић такође је задовољна данашњим суђењем.

„Кренули смо од овог сведока који је требало да буде један од јачих сведока тужилаштва. Међутим, после испитивања са наше стране ми видимо да он нема шта много да каже против Слађана. Он га практично назива учесником. Тако да, ми смо веома задовољни, јер један од кључних сведока не оптужује директно Слађана ни за шта. Има ту још неких ствари због којих смо ми јако задовољни, али мислим да о томе не треба данас да причамо“, рекла је Кривокапић.

Наредна рочишта у случају Трајковића заказана су за 7, 17, и 20. мај.

Слађан Трајковић је ухапшен 15. децембра 2022. године у Северној Митровици и од тада се налази у притвору.

Специјално тужилаштво Косова је против окривљеног Слађана Трајковића подигло оптужницу за ратни злочин против цивилног становништва у периоду од 1998. до 1999. године, у селу Резник у општини Вучитрн и околним селима.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон