ВестиКосово

Стејт департмент: Разговори у Бриселу о динару морају хитно да се наставе


Стејт департмент саопштио је да разговори у Бриселу о уредби Централне банке Косова која забрањује платни промет у динарима на Косову морају хитно да се наставе, преноси Газета експрес.
„Дијалог којим посредује Европска унија прави је канал за решавање питања нормализације односа између Косова и Србије“, рекао је портпарол Стејт департмента за Радио Слободна Европа коментаришући разговоре који су вођени у уторак.

Додао је да су Сједињене Државе биле јасне у изражавању забринутости у вези с том новом регулативом.

Поновио је позиве Косову и Србији да смање тензије и ангажују се „озбиљно и хитно“, у настојању да „остваре миран и продуктиван однос у оквиру дијалога који омогућава ЕУ“.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак рекао је да су многа политичка питања остала без одговора те да су потребни додатни састанци.

Гувернер ЦБК-а Ахмет Исмаиљи, који је предводио косовску делегацију, рекао је да се о уредби није разговарало, већ о могућностима које она нуди за трансфер средстава из других земаља на Косово.

Делегацију Србије предводио је главни преговарач Петар Петковић, који је рекао да пропис ЦБК-а захтева решење на политичком нивоу.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон