Косово

Амбасаде Квинте, ЕУ и ОЕБС: Влада прекршила сопствене законе и прописе током експропријације

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава, заједно са Канцеларијом ЕУ на Косову и Мисијом Организације за европску безбедност и сарадњу на Косову, у заједничком саопштењу изражавају жаљење због одлуке Владе Косова донете 30. маја да финализира експропријацију преко 100 парцела земље у општинама са српском већином на северу Косова.

“Неколико наших мисија је претходно поделило са Владом процене међународних правних стручњака, укључујући и мисију Европске уније за владавину права на Косову, које указују да је Влада прекршила сопствене законе и прописе због процедуралних и техничких недостатака током процеса експропријације. Напомињемо да је косовски правосудни систем идентификовао сличне правне забринутости у вези са прелиминарном одлуком о експропријацији, које Влада још увек није решила”, наводи се у саопштењу.

У тексту се даље наводи да док је имовина неких подносилаца тужби уклоњена из коначне одлуке о експропријацији, амбасаде изражавају жаљење што Влада Косова није сачекала да сви отворени судски поступци буду у потпуности решени пре доношења ове одлуке.

“Неопходно је да Влада уложи напоре како би осигурала да активности експропријације буду у складу са законом, да се поштује законски поступак и да се у потпуности поштују права власника имовине и заинтересованих страна. Поред тога, изнели смо Влади своју забринутост да нацрт закона о експропријацији није у складу са обавезама које је Косово преузело према Ахтисаријевом плану и охрабрили смо Владу да модификује закон у складу са тим пре него што га усвоји” истиче се у тексту.

Потписнице заједничког саопштења охрабрују Владу Косова да се придржава владавине права и доброг управљања, као темеља живих, демократских друштава.

“Такође, позивамо Владу да потврди своју посвећеност принципима Ахтисарија, укључујући заштиту и промоцију права невећинских заједница” стоји на крају саопштења.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон