Косово

Анђелковић: Казнене мере ЕУ према Косову нису имале ефекта јер нису ни спроведене

Вршилац дужности директора „Поште Србије“ Зоран Анђелковић оценио је данас да казнене мере Европске уније против Приштине неће бити укинуте, али је нагласио да оне до сада нису имале смисла и ефекта зато што нису ни спроведене.

Анђелковић је, говорећи о извештају који високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља треба да сачини у вези са могућим укидањем санкција Приштини истакао да су те казнене мере постојале само на папиру, али не и у реалном животу, због чега сматра да је бесмислено и да се укидају.

„Ако се уведе нека врста санкција, а на свим скуповима где се позивају представници, председници, премијери земаља Западног Балкана присуствује или председница привремених приштинских институција Вјоса Османи или премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, онда је јасно да тих санкција није ни било“, рекао је он за Танјуг.

Анђелковић каже да неких значајнијих санкција неће бити ни због онога што Курти ради српском народу на Косову, што не спроводи формирање Заједнице српских општина (ЗСО) као основ Бриселског споразума или због забране уласка робе из централне Србије и укидања динара на Косову.

„Курти све време спроводи два процеса, један је етничко чишћење, а ако не успе етнички да очисти, онда да направи од Срба Албанце на КиМ. Ако се на то у извештају не реагује и не буду уведене озбиљније санкције Приштини, он ће бити охрабрен да настави даље да реализује та два циља кроз разне друге мере и притиске на српски народ“, навео је он.

Коментаришући могућност одржавања превремених избора на Косову, Анђелковић је рекао да разговор које је Курти имао са лидером Демократске партије Косова (ДПК) може да индикује да Курти ради на томе да осигура себи још један мандат са неким ко би га подржао у политици етничког чишћења и притиска над српским народом.

„Видим да је чак ДПК на неки начин дао сагласност да Курти не мора да подноси оставку да би се расписали избори, него да се Скупштина на неки начин распусти како би он наставио активности у смислу притиска на српски народ на КиМ. Према томе, очито је да ради на томе да осигура себи још један мандат са неким ко би га подржавао у политици етничког чишћења и притиска над српским народом на КиМ“, оценио је он.

Анђелковић сматра да ће Курти расписати превремене изборе пре америчких избора јер је очито да он има страх од промене власти у Вашингтону.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон