ДруштвоКултураЛокалнеНасловна

Ансамбл „Венац“ одржао промоцију музичког албума „700“

У оквиру четвородневног кампа „Уметност фолклора свуда око нас“ који организује национални ансамба „Венац“ синоћ је у Грачаници одржана промоција музичког албума „700“ у којој Венац игра у славу 700 година манастира Грачаница.

„Кореодрама „700“ ансамбла Венац је дело посвећено седамстогодишњици манастира Грачанице, али пре свега посвећена је целом овом простору како Грачаници, тако и Косову и Метохији и старој Србији. Изведена је после три године рада и стварања и од премијере до данас за 15 месеци ова кореодрама изведена је 12 пута у целини и два пута као адаптација или извод из представе. Нашу кореодраму погледало је преко 15.000 гледалаца уживо, а од тога два пута на великој сцени Народног позоришта у Београду и два пута на сцени Дома културе у Грачаници“, истакао је Милош Циле Митић, шеф уметничког сектора и један од аутора кореодраме.

На промоцији о кореодрами „700“ говорио је и Здравко Ранисављевић, директор ансамбла „Коло“, стручни сарадник Венца и један од аутора кореодраме.

„Без жеље да будем лажно скроман, морам да кажем да је једно дело овог формата, а то знамо из историје музичке уметности, не може да функционише без јединства, драмског, плесног, музичког, сценско и с тим у вези желим да се захвалим целом тиму који је радио на овом пројекту“, казао је Ранисављевић. Он је изразио наду да ће ансамбл „Венац“ наставити да носи бакљу новог стваралаштва у области уметничке игре у форми кореодраме на такав начин да га прате и остале установе културе.

Направили смо велики напредак у последњих десет година радом свих нас у ансамблу заједно и веома смо поносни на то, истакла је Снежана Јовановић, директорка ансамбла „Венац“.

„Све што смо урадили у последњих десет година урадили смо заједничким снагама јер сви играмо једно коло и у истом ритму. Чак и када неко покуша то коло да избаци из колосека захваљујући свима нама, оно опстаје и постаје још чвршће. Веома сам на то поносна, али не само ја већ и наше Министарство и наш целокупни народ“, истакала је Снежана Јовановић, директорка ансамбла „Венац“.

Венчев камп „Уметност фолклора свуда око нас“ ће трајати до 04. децембра, а окупиће професоре и студенте са Факултета уметности Универзитета у Приштини, као и других универзитета у Србији, са циљем размене искустава, знања и вештина у области уметничке игре, али и осталих сродних уметности.

Покровитељ овог кампа је Министарство културе Републике Србије.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон