КосовоКултура

Кореографија „Догодине у Призрену“ најбоља на Смотри српског фолклора у Аустрији

На 39. Смотри културно уметничког стваралаштва Срба у Аустрији, убедљива победа припала је Српском културном центру „Стеван Мокрањац“ из Беча, чији се извођачки ансамбл представио играма из Призрена.

Осим звања најбољих на Смотри, „Мокрањцу“ је припала и специјална награда за најбољу кореографију – „Догодине у Призрену“.

Посебан печат наступу дале су ношње, будући да су чланови ансамбла игре из Призрена публици представили носећи оригиналне ношње тог краја.

Управо са кореографијом „Догодине у Призрену“, коју су поставили кореографи Милорад Руњо и Звездан Ђурић, СКЦ „Стеван Мокрањац“ наступиће и на Европској смотри фолклора средином маја у Београду.

Овогодишња Смотра културно уметничког стваралаштва Срба у Аустрији у Бечу окупила је 13 српских културно-уметничких друштава из целе Аустрије која су наступила у такмичарском, али и у ревијалном делу.

На почетку манифестације, која је окупила велики број Срба у Аустрији, учеснике и публику поздравио је министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић.

Он је истакао да ће Србија наставити да помаже српским клубовима у дијаспори, јер је то и њена одговорност.

„Знам колико се трудите да сачувате нашу традицију и идентитет, а наша обавеза и одговорност су да вам у свему томе помогнемо. И ова порука – ‘У име предака , на понос и част са традицијом и културом’  много говори. Увек треба да будемо подстакнути, пре свега, храброшћу наших предака, али да увек размишљамо о потомцима и о будућности“, поручио је министар.

А, управо су најмлађи – будућност Србије, додао је Милићевић.

„Младост је наша будућност. Желим вам много успеха данас и убудуће. А, Министарство ће се трудити да на све могуће начине помогне културно-уметничка друштва која окупљају Србе ван Србије“, рекао је Милићевић.

Додао је да често наилази на неразумевање једног броја грађана Србије када је у питању помоћ културно-уметничка друштвима. „А, заправо, осим СПЦ која је стожер јединства, стабилности и окупљања, где год да одете, сви наши људи, од деце без обзира на узраст, до ветерана, управо се окупљају у оквиру културно-уметничка друштва“, рекао је Милићевић.

Подсетио је окупљене да су Србија и српски народ ових дана изложени најтежим притисцима.

„Посебно јак удар је на наш народ на Косову и Метохији и у Републици Српској. Знам да ће бити тешко одбранити се од свих притисака, али убеђен сам да ћемо се, предвођени председником Александром Вучићем, борити свим политичким и дипломатским  средствима и да ћемо победити у тој борби. Да бисмо победили морамо бити јединствени. Српски народ је увек снагу и напредак црпео из свог јединства“, истакао је он.

Србима у Аустрији пренео је апел председника Србије упућен свим Србима, свуда где год да живе, да „у инат онима који нас проглашавају геноцидним народом истакну  национална обележја, нашу најлепшу тробојку и да покажу да српски народ никада нежће моћи да сруше, ма колико се трудили“.

„Застава Србије постаће симбол отпора свих слободарских народа света, порука је нашег председника свим онима који би да нас понизе и унизе. Нека се зато и данас овде у srcу Аустрије вијоре наше тробојке. Нека Беч одјекује од наше песме и игре. Кад Срби певају нек се сви веселе“, рекао је Милићевић.

Смотра културно уметничког стваралаштва Срба у Аустрији је традиционална манифестација српске дијаспоре, којом се чувају и промовишу култура и традиција Србије, народна песма и игра.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон