КосовоКултураНасловна

„Аутономија Косова и Метохије у Србији 1945-1969“ аутора Игора Вукадиновића промовисана у Грачаници

Књига „Аутономија Косова и Метохије у Србији 1945-1969“ аутора историчара Игора Вукадиновића представљена је читалачкој публици у Грачаници у Галерији Дома културе. Књига је заснована на научним подацима и истраживању и открива и многе непознате податке везане за стварање аутономије покрајине. 

Књига хронолошки обухвата период од 1945. године, када је аутономија званично успостављена, до 1969. године, када је дошло до њене корените трансформације кроз уставне промене и доношење Уставног закона Социјалистичке Аутономне Покрајине Косово. Аутор у књизи приказује историју аутономије, али и реконструише политичке, друштвене, економске и културне процесе који су се на овом простору одвијали од формирања првих самоуправних органа власти у последњој фази Другог светског рата до преображаја у Социјалистичку Аутономну Покрајину Косово и фактичке суспензије републичке власти на том простору.

– Истраживања, када се ради о овој књизи, обављена су у Архиву Југославије, државном архиву Србије, Војном архиву, завршно са централним Архивом у Тирани, где је прегледана. Самог аутора бих похвалио и захвалио се што се бави Косовом и Метохијом и изразио бих жељу да што више истраживача крене његовим путем, како би уз помоћ историјских чињеница сагледали прошлост, увидели грешке, обмане и заблуде оновремених политичких елита и на тај начин лакше разумели и критички сагледали ситуацију у којој се тренутно налазимо – рекао је, говорећи о књизи Марко Марковић, директор Архива Косова и Метохије.

Игор Вукадиновић докторирао је на Одељењу за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду. Његово поље интересовања су савремена српска и балканска историја, са посебним акцентом на аутономију Косова и Метохије и српско-албанске односе.

– Сам термин Косово и Метохија је симбол херојства, симбол јунаштва, симбол страдања, симбол борбе за праведну ствар, симбол жртвовања, симбол српског националног идентитета. Од те 1945. године Косово и Метохија добија једно потпуно другачије значење, почиње јена нова фаза и потпуно нови проблеми се отварају. На крај крајева, данашњи проблеми које Србија има на Косову и Метохији, углавном су повезани са формирањем те аутономије. Ове административне линије које данас постоје, управо су тада одређене, 1945. и један део 1959. године – појаснио је сам аутор Вукадиновић на представљању књиге.

За монографију „Аутономија Косова и Метохије у Србији“, добио је награду Матице Српске за историју „Иларион Руварац“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон