KosovoKulturaNaslovna

„Autonomija Kosova i Metohije u Srbiji 1945-1969“ autora Igora Vukadinovića promovisana u Gračanici

Knjiga „Autonomija Kosova i Metohije u Srbiji 1945-1969“ autora istoričara Igora Vukadinovića predstavljena je čitalačkoj publici u Gračanici u Galeriji Doma kulture. Knjiga je zasnovana na naučnim podacima i istraživanju i otkriva i mnoge nepoznate podatke vezane za stvaranje autonomije pokrajine. 

Knjiga hronološki obuhvata period od 1945. godine, kada je autonomija zvanično uspostavljena, do 1969. godine, kada je došlo do njene korenite transformacije kroz ustavne promene i donošenje Ustavnog zakona Socijalističke Autonomne Pokrajine Kosovo. Autor u knjizi prikazuje istoriju autonomije, ali i rekonstruiše političke, društvene, ekonomske i kulturne procese koji su se na ovom prostoru odvijali od formiranja prvih samoupravnih organa vlasti u poslednjoj fazi Drugog svetskog rata do preobražaja u Socijalističku Autonomnu Pokrajinu Kosovo i faktičke suspenzije republičke vlasti na tom prostoru.

– Istraživanja, kada se radi o ovoj knjizi, obavljena su u Arhivu Jugoslavije, državnom arhivu Srbije, Vojnom arhivu, završno sa centralnim Arhivom u Tirani, gde je pregledana. Samog autora bih pohvalio i zahvalio se što se bavi Kosovom i Metohijom i izrazio bih želju da što više istraživača krene njegovim putem, kako bi uz pomoć istorijskih činjenica sagledali prošlost, uvideli greške, obmane i zablude onovremenih političkih elita i na taj način lakše razumeli i kritički sagledali situaciju u kojoj se trenutno nalazimo – rekao je, govoreći o knjizi Marko Marković, direktor Arhiva Kosova i Metohije.

Igor Vukadinović doktorirao je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njegovo polje interesovanja su savremena srpska i balkanska istorija, sa posebnim akcentom na autonomiju Kosova i Metohije i srpsko-albanske odnose.

– Sam termin Kosovo i Metohija je simbol herojstva, simbol junaštva, simbol stradanja, simbol borbe za pravednu stvar, simbol žrtvovanja, simbol srpskog nacionalnog identiteta. Od te 1945. godine Kosovo i Metohija dobija jedno potpuno drugačije značenje, počinje jena nova faza i potpuno novi problemi se otvaraju. Na kraj krajeva, današnji problemi koje Srbija ima na Kosovu i Metohiji, uglavnom su povezani sa formiranjem te autonomije. Ove administrativne linije koje danas postoje, upravo su tada određene, 1945. i jedan deo 1959. godine – pojasnio je sam autor Vukadinović na predstavljanju knjige.

Za monografiju „Autonomija Kosova i Metohije u Srbiji“, dobio je nagradu Matice Srpske za istoriju „Ilarion Ruvarac“.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button