КосовоКултураЛокалнеНасловна

Бранкица Костић: Светски дан књиге постоји са циљем да се истакне нематеријална вредност књиге

Већ скоро три деценије 23. април обележава се као Светски дан књиге и ауторских права. Овај датум установљен је на генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године. Поред тога што се за књигу каже да је човеков најбољи и најтиши пријатељ књиге предстаљају спону путем које се преносе поруке кроз простор и време.

„Светски дан књиге и ауторских права је управо и уведен са циљем да се истакне та нематеријална вредност књиге и једна ванвременска вредност књиге, јер књиге нас спајају десетинама векова уназад, можемо слободно рећи да нам књиге пружају могућност да можда одемо десетинама векова унапред. У сваком случају књига се не сме избегавати и не може се избећи, обзиром на то да заиста има ту нематеријалну вредност и способност да нас пренесе у неке друге сфере метафизике“, рекла је за РТВ Грачаница Бранкица Костић, директорка Народне библиотеке у Грачаници .

Народна библиотека у Грачаници поседује богат избор књига различитих аутора, а и поред модерног доба интернета правих љубитеља добре писане речи у овој установи и данас не мањка.

“ Не познајем много људи који читају електронску књигу, већ се преко тих друштвених мрежа једноставно читају само неке цртице, издвајају из дела, то је нечија издвојена вредност, не могу да кажем да је лоше, али књига нам пружа могућност да сами из једног дела издвојимо оно што је вредно, то што издвојимо и урежемо себи у своју свест то нас опредељује као човека и идемо даље свакако“, истакла је Бранкица Костић.

Овај симболичан датум обележен и смрћу великана Мигела де Сервантеса и Вилијама Шекспира прилика је да се сетимо да књиге као отелотворење људске креативности и жеље за дељењем знања имају велики значај у нашим животима.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон