Унцатегоризед

СПЦ и верници славе Вазнесење Господње – Спасовдан

Српска православна црква (СПЦ) и верници славе празник Вазнесења Господњег, Спасовдан, којим се обележава 40. дан након Васкрса када се Исус Христ уздигнуо на небо.

Спасовдан или Вазнесење Господње православна црква прославља четрдесетог дана после Христовог васкрсења и увек пада у четвртак, шесте недеље после Васкрса.

Према предању, празник се пославља у знак сећања на дан када се Исус последњи пут јавио ученицима, заповедио им да иду по свету и проповедају јеванђеље, а затим се, на Маслинској гори, наочиглед свих узнео на небо, чиме је завршио своје дело спасења.

Христови ученици су потом преносили веру светом и тиме људе спасавали у вери, одакле и назив празника.

Душанов законик усвојен је на Спасовдан 1349. године, на исти празник је и допуњен пет година касније.

Спасовдан је крсна слава града Београда, којом се чува спомен на дан 1403. године када га је деспот Стефан Лазаревић прогласио српском престоницом.

Програмом је предвиђено да литија крене од Цркве Вазнесења Господњег у 19 часова Улицом краља Милана до Трга Славија, где ће патријарх српски Порфирије прочитати јеванђеље и освештати престоничке улице.

Славска литија ће затим, предвођена кивотом са моштима Преподобног Јустина Ћелијског и чудотворном иконом Мајке Божје Знамење, преко Булевара ослобођења доћи до Спомен-Храма Светог Саве.

Уследиће патријархова беседа, после чега ће бити служен акатист Преподобном Јустину Ћелијском, а светиње бити изложене народу на поклоњење и целивање.

Ове године православна црква прославља Светог оца Јустина Ћелијског, рођеног пре 130 година, 45 година од упокојења и 10 година од преноса његових моштију.

Светитељ, отац Јустин Поповић био је теолог и богослов који је живео у 20. веку.

Поводом Спасовдана Београд је посетио и митрополит источноамерички и њујоршки Руске заграничне цркве Николај, који ће у литургији саслуживати патријарха Порфирија.

Српска православна црква наводи да руски митрополит – „ради духовног укрепљења и поклоњења православних Срба у Београд доноси чудотворну икону Мајке Божје Знамење“.

Објашњава се да је икона „Знамење“ 1295. године пронађена у корену једног дрвета у граду Курску и да столећима чува, штити и исцељује.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон