КосовоНасловна

Брнабић: Није лако имати шансу да представите како Срби живе на КиМ

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је добро што је седница СБ УН отворена јер ће сви моћи да виде како се бранимо и додала да ће дати све од себе.

„Ово није лако, имати шансу свету покушати да представите како живи српски народ на КиМ, а то нису услови у којима било ко треба да живи – услови систематског терора, обепарвљености, тортуре и да се од њих очекује да то прихвате или да се иселе или да их испровоцирају да пруже насилан отпор, што је нешто што ћемо осудити,али можемо да разумемо, јер ако неко пуца на ваше дете, а сутра буде слободан, дете ће вас питати зашто“, рекла је Брнабић за Т а н ј у г.

Према њеним речима Приштина је желела даљу ескалацију и да за то оптуже Београд и Вучића, али и да користе за даљу репресију за Србе и неалбанце.

„Од 3. јуна када је ЕУ позвала на деескалацију Приштина ништа није предузела већ је начинила још 23 додатна ескалаторна потеза како би направила још већи хаос и изазвала немире, како би избегли обавезе које су били приморани да ураде, пре свега да формирају ЗСО, у складу са Бриселским споразумом“, рекла је она.

Приштина ће покушати да одложи изборе, ЗСО мора да се формира

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је Београд спреман за дијалог, али да Приштина очигледно жели да избегне наставак дијалога по сваку цену и оценила да ће Приштина покушати да што више одложи расписивање избора на северу КиМ. 

Брнабић је за Т а н ј у г, уочи седнице Савета безбедности УН у Њујорку, нагласила да Заједница српских општина мора да се формира у складу са Бриселским споразумом, али да не верује да ће Приштина на то пристати и да ће Београд морати да политички води ту борбу. 

На констатацију да УН, кроз извештај генералног секретара Антонија Гутереша, траже изборе на северу КиМ и питање да ли сада УНМИК или ЕУЛЕКС могу да буду неопходна спона у расписивању избора, односно да ли очекује да сада уроди притисак Запада да до реализације избора дође што пре, Брнабић је истакла да је Српска листа, као представник српског народа на КиМ тражила расписивање избора. 

„Под два, то је требало да буде део деескалаторних мера на КиМ. На то сада позива УНМИК. Да ли ће се то десити, мислим да ће Приштина, из свега што видимо, покушати да то што више одложи“, рекла је Брнабић. 

Она је указала да у Приштини причају „о неким административним процедурама, које немају везе са везом“ и користе их како се ти избори не би одржали.

„Не верујем да ће они пристати на оснивање ЗСО. То ће остати борба коју ћемо морати да политички водимо“, поручила је Брнабић. 

Она је нагласила да је крајње време за оснивање ЗСО прошло пре пет или шест година.

„Сада мора да се оснује ЗСО, и то не на начин како они интерпретирају ЗСО, него како је ЗСО договорена 2015. године, у складу са договорима које је извојевао и постигао председник Србије Александар Вучић као председник владе и са јасно дефинисаним тиме ко пише статут ЗСО, ко је оснива, како се она оснива, које су њене ингеренције, каква су њена овлашћења“, рекла је Брнабић. 

Премијерка Србије истакла је да је тај документ потписао Иса Мустафа као представник Приштине. 

„Дакле та ЗСО, а не нека невладина организација или било каква друга организација која само носи име ЗСО. ЗСО у складу са Бриселским споразумом“, подвукла је Брнабић.

Премијерка Србије сматра да ће проћи време док Приштина то не имплементира. 

„Знам колико се Вучић борио за то, знам колики су притисци на Вучића и знам колико он неће одустати од тога шта Срби на КиМ траже и од тога шта је потребно за Србе на КиМ да живе безбедно и сигурно. Ми смо увек спремни за дијалог“, нагласила је Брнабић.

Она је истакла да је Османи избегла дијалог на самиту у Гранади, иако је Вучић рекао да је спреман за разговоре и да је „боље  да разговарамо 100 година, него да ратујемо један дан“.

„Она није желела разговоре. Очигледно да они желе да избегну наставак дијалога по сваку цену“, оценила је Брнабић. 

Она је истакала да је на њој да покуша да објасни у каквим неусловима живе Срби на КиМ и други неелабанци, укључујући Роме и апелује да се те ствари промене.

Фокусирана сам на седницу УН, после тога ћу размишљати о Бриселу

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да у овом тренутку не размишља о Бриселу, где треба да путује после Њујорка, јер је  фокусирана на седницу УН, где треба да чује шта ће рећи други, али и председница привремених приштинских институција и да на адекватан начин одговори.

„Оно што треба је да предствим јесте шта Србија жели, а то су мир и стабилност, поштовање Повеље УН, територијалног интегритета. Мир и стабилност, безбедност за Србе на КиМ, наставак дијалога и да не посустанем у смислу да наседнем на провокације јер је то што Приштина жели“, рекла је Брнабић за Т а н ј у г.

Према њеним речима, о Бриселу ће почети да размишља први минут након седнице УН.

Упитана да ли одлазак председника Србије Александра Вучића у Брисел значи додатни притисак на Србију она је казала да верује да значи.

„Разговараћу још са председником Србије Александром Вучићем, причали смо после састанка са петорком, знам колико је важно. Верујем да ће се притисци наставити, Вучић има своје принципе бранио их је најбоље и тако ћемо наставити. Неће бити лако али верујем да ћемо одбранити и наш народ и нашу земљу“, рекла је Брнабић за Т а н ј у г.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон