КосовоНасловна

Макрон запретио Приштини: Француска ће суспендовати увођење безвизног режима

Председник Француске Емануел Макрон запретио је да ће његова земља суспендовати безвизни режим ЕУ за житеље Косова, најављен од 1. јануара 2024. године због непридржавања обавеза званичника Приштине.

„Кажем врло јасно, веровали смо вам по питању виза, то питање је обуставила Француска, јер има везе са поштовањем дате речи, а реч није одржана. Очекујем да ће се обе стране обавезати да ће ићи напред. То је услов мира на целом подручју“, рекао је Макрон на конференцији за медије у Тирани након сусрета са премијером Албаније Еди Рамом.

Макрон каже да очекује да Приштина и Београд организују изборе на северу уз пуно учешће Срба на изборима и у институцијама, а онда признају Заједницу општина са српском већином на Косову, те да од председника Србије Александра Вучића очекује одговорност да осуди оружани сукоб у Бањској.

„Очекујем да ће Вучић бити одговоран и исто очекујем од косовске председнице и премијера“, поручио је Макрон, а преносе медији на албанском.

Заменик министра спољних послова у Приштини Крешник Ахмети рекао је да „немају званично обавештење ни за одлуку ни за покретање суспензије виза за Косово од стране Француске“.

Он је за Коху диторе изјавио да су у комуникацији са властима у Паризу и француском амбасадом у Приштини, како би се разјаснила Макронова изјава.

„Француска је подржала овај процес. Чак и у недељи када је почела кампања подизања свести, био је присутан и амбасадор Француске“, навео је Ахмети.

Европска унија је раније ове године донела одлуку да ће житељи Косова од 1. јануара моћи да се крећу у земље ЕУ и шенгенску зону без виза.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон