DruštvoNaslovna

Četrnaest godina od upokojenja patrijarha Pavla

Danas se navršava 14 godina od upokojenja patrijarha srpskog Pavla. Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Rakovica služio je episkop novobrdski Ilarion sa sveštenstvom.

U prisustvu vernika na grobu blaženopočivšeg Patrijarha, služen je i pomen.

„Mi se danas sabrasmo ovde i oko groba njegove svetosti patrijarha srpskoga Pavla, čoveka koji je po uputstvu apostola čije ime nosio, ukratko rečeno gledao svoja posla i radio svojim rukama. Ja se setih jednog događaja kada je bio u Pećkoj patrijaršiji i razgovaralo se o bogosluženju o tipiku, a patrijarh Pavle kaže – „eh kada bismo se time bavili gde bi nam kraj bio“. To je pre svega ono što treba da rade klirici Crkve, da se trudimo pre svega da se delo božje vrši dostojno. Crkva se sabira i Duh Sveti koji se kroz Crkvu projavljuje svedoči, uči i poučava neprekidno svakoga dana. I evo gledamo kako se rađa svetitelj. Postoje oni sveti ugodnici božji koji su ,kako se to govorilo, stekli slobodu pred Gospodom, da mogu i drugima da pomažu i budu uteha i takvih horova svetitelja znanih i neznanih ima puno. Mi smo svedoci jednog čudesnog događaja kako na naše oči i u naše vreme se rađa u našoj Crkvi jedan takav i za života, a evo i po njegovoj blaženoj končini. Patrijarh Pavle je bio poštovan kao svetitelj i za svoga života“, rekao je u besedi episkop novobrdski Ilarion.

Patrijarh Pavle, koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti, mudrosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini, 15. novembra 2009. godine.

Tekst i foto: Branka Popović

Извор: https://rtvpuls.com

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button