ДруштвоНасловна

Четрнаест година од упокојења патријарха Павла

Данас се навршава 14 година од упокојења патријарха српског Павла. Свету архијерејску литургију у манастиру Раковица служио је епископ новобрдски Иларион са свештенством.

У присуству верника на гробу блаженопочившег Патријарха, служен је и помен.

„Ми се данас сабрасмо овде и око гроба његове светости патријарха српскога Павла, човека који је по упутству апостола чије име носио, укратко речено гледао своја посла и радио својим рукама. Ја се сетих једног догађаја када је био у Пећкој патријаршији и разговарало се о богослужењу о типику, а патријарх Павле каже – „ех када бисмо се тиме бавили где би нам крај био“. То је пре свега оно што треба да раде клирици Цркве, да се трудимо пре свега да се дело божје врши достојно. Црква се сабира и Дух Свети који се кроз Цркву пројављује сведочи, учи и поучава непрекидно свакога дана. И ево гледамо како се рађа светитељ. Постоје они свети угодници божји који су ,како се то говорило, стекли слободу пред Господом, да могу и другима да помажу и буду утеха и таквих хорова светитеља знаних и незнаних има пуно. Ми смо сведоци једног чудесног догађаја како на наше очи и у наше време се рађа у нашој Цркви један такав и за живота, а ево и по његовој блаженој кончини. Патријарх Павле је био поштован као светитељ и за свога живота“, рекао је у беседи епископ новобрдски Иларион.

Патријарх Павле, који је у народу био омиљен због скромности, мудрости и истинољубивости, био је 44. српски патријарх и преминуо је у 95. години, 15. новембра 2009. године.

Текст и фото: Бранка Поповић

Извор: https://rtvpuls.com

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон