КосовоЛокалнеНасловна

Д. Гуштерица: Земљорадничкој задрузи приступило 40 пољопривредника, председница Шубарић најавила подршку локалне самоуправе

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић обишла је Земљорадничку задругу у Доњој Гуштерици, где је о плановима за развоју пољопривреде разговарала са њеним представницима и задругарима. Задрузи је том приликом приступило око 40 пољопривредника

Земљорадничка задруга у Доњој Гуштерици формирана је са циљем развоја пољопривреде у општини Грачаница. У том смислу недавно је формирана петочлана Радна група са циљем да окупи што је већи број пољопривредника, који би удружени радили на побољшању положаја пољопривредника и њихове производње.

Први резултат петочлане Радне групе, заједно са диреткором Земљорадничке задруге, је да је тој пољопривредној организацији данас приступило 40 пољопривредника. Приступнице им је уручила председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић, која је том приликом истакла да ће имати максималну подршку локалне самоуправе за реализацију пројеката и идеја.

„Земљорадничка задруга до сада није остварила свој пуна капацитет, формирана је Радна група и данас смо добили многе чланове који ће заједничким радом унапредити њен рад и пољопривреду, на задовољство свих грађана. Спојили смо искуство и знање и надам се добрим резултатима, да задруга оствари свој максимум. Свако наше домаћинство има парче земље која се обрађује било да је то воћарство, ратарство, пчеларство, Општина је спреман да помогне, јер желимо да оснажимо пољопирвреду, да уз помоћ пољопривредних машина којима задруга располаже пољопривредницима олакшамо рад. Верујем да ћемо у том циљу успети“, казала је председница Шубарић.

Дирекор општинског одељења за пољопривреду Драгиша Стојановић казао је да у општини Грачаница има вредних и добрих добаћина и пољопривредника и да је веома важно да се удруже и укључе у рад задруге где би имали своја права и обавезе.

„Удружени пољопривредници могу лакше и по повољним ценама да набављају репроматеријал, лакше произведу, буду конкурентни и продају своје производе. Сви ће моћи да користе механизацију којом задруга располаже. Данас се у задругу учланило око 40 пољопривредника из свих места наше општине, очекујемо да ће приступити још. Имамо озбиљних воћара, око 30 хектара, имамо и пчеларе са преко 2.000 кошница, имамо петочлани тим који ће заједно са директором задруге одлучивати, спајати људе са великим фирмама“, казао је Стојановић.

На челу петочлане Радне групе налази се искусни пољопривредник из Добротина Душан Гуџић, који је казао да је данашњи дан „срећан дан за задругу“, као и да је овако нешто било потребно народу, те да очекује велике успехе у развоју задругарства, пољопривреде и производње.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон