КосовоНасловна

Дачић: Нема признавања независности КиМ, нити уласка у Уједињене нације

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Скупштини Србије да је политика државног руководства Србије у вези са Косовом и Метохијом јасна и да нема признавања независности Косова, нити ће ући у УН.

„Желим да оповргнем сваку тврдњу да је ово руководство Србије предузело било шта испод националних и државних интереса. Наша политика је јасна и чврста, а то значи да нема признања независности Косова, нити уласка у УН, јер би то значило да су они признати као држава“, рекао је Дачић одговарајући посланицима.

Дачић је рекао да је то поновио због разних манипулација и интерпретација око тога.

Министар је истакао да ће Србија спроводити само оно што је у сагласности са државном политиком.

„Ја сам и лични сведок свега тога шта се дешавало 2012. Тада су преговори и дијалог пребачени у Брисел. Бриселски споразум је потписан у доброј вери да би Срби имали своје институције на КиМ. Кад имате са друге стране онога ко води дијалог, ко би требало да буде кредибилан патрнер, а то је ЕУ, онда учествујете у томе или не, а захваљујући Бриселском споразуму је Србија добила отварање преговора за чланство у ЕУ“, истакао је Дачић.

Он је подсетио да је 28 земаља повукло признање Косова, додајући да они данас немају 84 гласа у УН, а да је пре 10 година тај број био око 110.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон