KosovoNaslovna

Dačić: Nema priznavanja nezavisnosti KiM, niti ulaska u Ujedinjene nacije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Skupštini Srbije da je politika državnog rukovodstva Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom jasna i da nema priznavanja nezavisnosti Kosova, niti će ući u UN.

„Želim da opovrgnem svaku tvrdnju da je ovo rukovodstvo Srbije preduzelo bilo šta ispod nacionalnih i državnih interesa. Naša politika je jasna i čvrsta, a to znači da nema priznanja nezavisnosti Kosova, niti ulaska u UN, jer bi to značilo da su oni priznati kao država“, rekao je Dačić odgovarajući poslanicima.

Dačić je rekao da je to ponovio zbog raznih manipulacija i interpretacija oko toga.

Ministar je istakao da će Srbija sprovoditi samo ono što je u saglasnosti sa državnom politikom.

„Ja sam i lični svedok svega toga šta se dešavalo 2012. Tada su pregovori i dijalog prebačeni u Brisel. Briselski sporazum je potpisan u dobroj veri da bi Srbi imali svoje institucije na KiM. Kad imate sa druge strane onoga ko vodi dijalog, ko bi trebalo da bude kredibilan patrner, a to je EU, onda učestvujete u tome ili ne, a zahvaljujući Briselskom sporazumu je Srbija dobila otvaranje pregovora za članstvo u EU“, istakao je Dačić.

On je podsetio da je 28 zemalja povuklo priznanje Kosova, dodajući da oni danas nemaju 84 glasa u UN, a da je pre 10 godina taj broj bio oko 110.

Izvor: T a n j u g

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button