Политика

Дачић: Препорука о пријему Косова у СЕ представља кршење интереса Србије

Прихватање препоруке од стране Одбора за политичке послове Савета Европе (СЕ) да Косово буде примљено у Савет Европе представља директно кршење интереса Србије, нашег суверенитета и интегритета али и кршење принципа на којима почива сам Савет Европе, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је рекао да ће ова тема у априлу бити на Парламентарној скупштини Савета Европе која даје препоруку Комитету министара.

„Све иде ка доношењу те одлуке. За њено доношење потребна је двотрећинска већина а они је имају и за очекивати је да се то догоди у мају“, истакао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Оценио је да све ово долази у време када Приштина не испуњава ништа, него блокира робу, динар и српски народ на Косову и Метохији доводи у стање хуманитарне катастрофе.

Према његовим речима ово је само један од притисака којима је Србија изложена у последње време, а као други фактор притиска навео је догађања у Савету безбедности Уједињених нација око седнице посвећене годишњици бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Када је реч о седници СБ УН која би данас требало да се одржи, рекао је да је физички тешко стићи на ту седницу када се ствари тако брзо мењају, али и додао да седнице вероватно неће бити ни данас, да ће она бити заказана за неки други дан и да је питање да ли ће ова тачка икада стићи на дневни ред.

Навео је да су Русија и Кина чврсто на страни Србије када је реч о њеном територијалном интегритету и суверенитету.

„Какву рефлексију да направите према онима који се залажу да ми уведемо санкције Русији и Кини. Значи ми сада треба да ризикујемо да наша позиција није више тако стабилна у УН, због тога што уврши притисак на нас, а што није у нашем интересу. Тако да је то једна веома деликатна позиција и ми бисмо ту радили практично на своју штету“, рекао је Дачић.

Објаснио је да је у Савету Европе направљен преседан, јер се према његовим речима, прима једна територија која није решила своје статусно питање, која нема статус пуноправног члана међународне заједнице.

Додао је да приступ главног известиоца за пријем Косова у Савет Европе Доре Бакојани није био коректан, јер их је, како је навео, она све слагала као и све у Европи о чему је причао и председник Србије Александар Вучић. „Она је на почетку навела три услова за позитивно мишљење, први је заједништво око манастира Дечани, друго је формирање ЗСО и трећи је престанак експропријације у српским општинама“, објаснио је Дачић.

Навео је да то није у реду према Србији јер је Србија, према његовим речима, била веома коректна према Грчкој и додао да нема састанка на којем Грчка не инсистира да Србија јасно покаже да поштује њен териоторијални интегритет и суверенитет.

Истиче да све ово долази у време када друга страна не испуњава ништа и то, према његовим речима, не само да не испуњава већ и „затеже“ ситуацију на Косову.

„Доводе наш народ у неиздрживу позицију. Настављају са блокадом и за робе, настављају са блокадом динара, желе да избаце динар. Доводе наш народ у хуманитарну катастрофу“, рекао је Дачић и подсетио је да су они бомбардовали Србију због тзв. хуманитарне катастрофе.

Дачић је навео да постоји неколико тачака, односно притисака када је реч о Савету Европе и додао да ово уопште није морало да буде овако хитно.

„Али неко је проценио да је Приштини незгодно што се тамо налази под критикама. Сада је време да се притисне Србија како би се решили одређени проблеми пре европских избора и избора у Америци, како се не би чекао крај кризе у Украјини, јер они не желе да се то решава по истим стандардима“, рекао је Дачић.

Нагласио је да не може питање статуса Косова да се решава на један начин, а да се онда питање Украјине решава на други начин.

„Ова одлука представља директно кршење наших националних и државних интереса, кршење нашег територијалног интегритета и суверенитета и та одлука је директно супротна свим принципима на којима почива Савет Европе. Али, ето, то је та политичка реалност у којој живимо“, подвукао је Дачић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон