ВестиКосово

Припадници Кфора извршили проверу локације токсичних индустријских материјала у Пећи – нема опасности по здравље


Италијански припадници Кфора, из регионалне команде Исток, у оквиру хемијског, биолошког, радиолошког и нуклеарног тима Берсаљери, извршили су данас проверу локације токсичних индустријских материјала, познатог као „Еуростил“, у Пећи, а из прикупљених података утврђено је да нема опасности по здравље људи.
Провера је извршена у координацији са два специјализована тима – финског и америчког, из Регионалне команде Исток и уз помоћ цивилне структуре која надгледа заштиту животне средине и урбанистичко планирање, као и уз Агенцију за управљање ванредним ситуацијама, Косовском полицијом и КБС.

Инспекција је спроведена у оквиру програма контроле и мониторинга који је успоставио Кфор у областима где је пријављено присуство потенцијално штетних супстанци, како би се осигурало здравље и безбедност свих заједница које живе на Косову и особља Кфора.

„Италијански стручњаци су проверили исправност заптивања буради на градилишту и приступили истраживању и анализи података. Мерења су затим упоређена с онима добијеним у претходним истраживањима како би се проценио тренд и идентификовала евентуална штета по околину. Резултат је потврдио да није откривена опасност по здравље”, наводи се у саопштењу Кфора.

Додају да Кфор наставља да спроводи свој мандат заснован на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године, да обезбеди безбедно и сигурно окружење за све заједнице које живе на Косову.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон