Србија

Дачић: Ванредна седница СБ УН о КиМ заказана за сутра

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о стању на Косову и Метохији, на захтев Србије, биће одржана сутра у 21 час по нашем времену, потврдио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић за РТС.

Још увек није познато да ли ће седница Савета безбедности УН бити отворена за јавност.

Србија је у понедељак предала захтев Мисији Гвајане за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на Косову и Метохији.

У захтеву се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије која је у оштрој супротности са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом Савета безбедности 1244 и истиче да таква ситуација захтева одржавање посебне седнице СБ УН.

Наводи се да је на територији Косова и Метохије у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

„Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току“, пише у захтеву Србије.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон