КултураНасловна

,,Кад гудало гуди, Косово се буди“: Гуслари пред пуном салом Коларчеве задужбине направили спектакл за памћење

Пред препуном салом у Коларчевој задужбини синоћ је одржано  гусларско вече за памћење на тему „Кад гудало гуди, Косово се буди“. Дуго Беград није имао ту част да слуша најбоље гусларе, а судећи по овацијама публике, сви су били и више него задовољни.

Свечани програм гусларских народних песама отворила је певачица етно музике Бранка Зечевић која је отпевала песму „Хиљаду Видовдана“. Након громогласног аплауза на бину је изашао водитељ вечери, Раде Црногорац, који је даље наставио са програмом.

„У име Удружења грађана „Гусле“ желим вам добродошлицу на вече гусала „Кад гудало гуди, Косово се буди“, поручио је Црногорац након чега је уследило представљање гуслара пред београдском публиком: Миломир Требјешанин, Жељко Вукчевић, Мирослав Тановић, Никола Јенкић, Срђан Авдаловић, Душан Пејић, Никола Кривокапић, Никола Тошић, Александар Таушан, Максим Војводић, Милош Шегрт.

Фото: Новости / Ђ.Грмуша

Након представљања учесника манифестације, на бину је изашао викарни Епископ јегарски Нектарије који је благословио скуп након чега је свечани програм званично отпочео. 

Програм гусларске вечери започео је тематиком из Горског Вијенца након чега су се низале и друге песме са темом Косова попут Кнежеве вечере, Кнежева клетва, Косовска битка, Кошаре, Предраг Леовац, Косовски божури, Даворје на Газиместану и Зидање Љубостиње.

Фото: Новости: Ђ.Грмуша

„Ове године наши гуслари су нас обрадовали песмом у Београду, овде у Коларчевој задубжини, а догодине, надамо се и у Призрену. Част ми је што се поново може рећи да се гуслар из оне виртуалне хасе вратио у публику јер се публика вратила гусларима и гуслама. Сви смо вечерас чули снагу споја традиције и индивидуалног талента, дакле, видели смо меру српског гусларства у 21. столећу“, поручио је водитељ након чега је Бранка Зечевић поново изашла на бину и извела српску традиционалну песму „Јечам жњела“ која је испраћена огромним аплаузом, посебно због стиха „кад се српска војска на Косово врати“.

Фото: Новости / Ђ.Грмуша

Извор: Новости

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон