Друштво

Данас је Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом обележава се данас у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је безусловном капитулацијом Немачке окончан Други светски рат у Европи.

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор. У Југославији је то потрајало до 15. маја.

Датум који представља дефинитивни завршетак Другог светског рата јесте 2. септембар, када је на америчком бојном броду „Мисури“ у Токијском заливу Јапан потписао капитулацију после бачених атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.

У рату који је трајао нешто мање од шест година нашла се 61 држава и око 110.000.000 војника.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, међу њима је било 38 до 55 милиона цивила.

Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.

Обележавање Дана победе

Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводиће у 11 часова државну церемонију полагања венаца и одавања почасти у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату, саопштило је министарство.

Церемонији обележавања присуствоваће и представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници дипломатског кора.

У 13 часова код Споменика совјетским ветеранима на Авали, венац ће положити и одати почаст помоћник министра Сања Лакић.

У 20 часова у Народном позоришту биће одржана Свечана академија.

Дан Европе

Девети мај обележава се и као Дан Европе, јер је тог дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.

Суштина његове идеје била је у успостављању заједничких тела, тачније односа, најпре у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге.

Наредне године основана је Европска комисија за угаљ и челик, која је временом прерасла у Европску економску заједницу, да би четири деценије касније, 1991. у холандском градићу Мастрихту била проглашена Европска унија.

Европски савет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања Шумановог плана – 9. мај, обележава као Дан Европе.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон