КосовоНасловна

“Дечји сан” поново у акцији – помоћ породилишту и педијатрији у Северној Митровици

Почетак ове јесени донео је нове идеје, па су Милица Марјановић, Теодора Јакшић, Александра Влашковић, Јована Шмигић, Кристина Милутиновић и Весна Булатовић чланице групе „Дечји сан“ одлучиле да поново крену у акцију. Овога пута, пуне самопоуздања крећу са још већим циљевима, за добробит друштва, града, али пре свега будућих становника Северне Митровице, њихових мајки, али и других и пацијената.

Крајем октобра, одлучиле су да крену у набавку свега што је потребно за прве дане новорођених беба, али и за опремање одељења педијатрије и породилишта.

Милица Марјановић за Косово онлајн каже да је одувек била окружена људима који су спремни да помажу другима, а из тог другарства се родила и прича да заједно крену у прикупљање помоћи за најмлађе.

„Наша група ‘Дечји сан’ појавила се на друштвеним мрежама 2020. године и чини је нас неколико другарица. Могу рећи да сам срећна јер сам одувек у свом окружењу имала како пријатеље тако и студенте који су радо учествовали у хуманитарним акцијама. Ово није никаква организација нити пријављена фирма, просто наша иницијатива да будемо друштвено одговорни. Првенствено смо организовале хуманитарне базаре, на сву срећу прошле године није било потребе за тим па смо дошле на идеју да првој беби која се роди у 2023. години поклонимо оно што јој је потребно. Акција се неочекивано проширила, па смо успели да сакупимо поклоне за све бебе и маме у породилишту“, каже Милица за Косово онлајн.

Подстакнуте тим успехом, ове године смо се одлучиле да поновимо акцију и укључиле и одељење педијатрије у Косовској Митровици.

Посебно су захвалне директору КБЦ-а професору др. Златану Елеку, као и целокупној управи на подршци и разумевању.

„Ако нас питате зашто баш деца – зато што мислимо да друштво треба да континуирано пружа подршку најмлађим члановима у друштву као нашем највећем друштвеном потенцијалу“, каже Милица.

Контакти које имају са људима добре воље су се брзо раширили и овог пута, а како кажу најзначајнији им је био позив мајки, које су оне прошле године даривале, да учествују у прикупљању средстава за поклоне бебама које ће се родити током новогодишњих празника.

Неонатолг Златко Новески каже да му је драго када младе људи окупи овако племенита идеја и да сви грађани требају бити поносни на ове девојке.

„Много значи када неко у граду жели да помогне породилишту, својој заједници уопште деци у граду колика год та помоћ била. Свака помоћ је добродошла и нама и свим породиљама које се овде порађају на крају крајева надам се да ће и ове девојке једног дана бити пацијенти са својим бебама“, истиче Новески.

Циљ овим ентузијастичним девојкама је да обезбеде не само поклоне за најмлађе већ и да одељењу породилишта и педијатрије донирају постељину за оба ова одељења. Теодора Јакшић објаснила је шта ће се што ће се прикупљати у овогодишњој акцији.

„Ове године прикупљамо производе за бебе у које спадају пелене, гардероба, играчке као и додатни асортиман. Поред тога прикупљамо спаваћице за породилиште јер знамо да је то потребно, а за одељење педијатрије прикупљамо постељину за мале и велике кревете. Хвала свим нашим суграшанима који су нам прошле године изашли у сусрет и који су нас и ове године звали да нам кажу да су ту за све што будемо прикупљали. Митровица је одувек стожер солидарности и да се то огледа и у лепим и у лошим тренутцима. На нама младима је да покажемо колико је битна друштвена слидарност како би се и млађи угледали и нашли наћин како да помогну својој заједници“, каже Теодора.

Она је навела да сви који желе да се укључе у акцију могу их наћи на друштвеним мрежама на адреси https://www.instagram.com/deciijii_san/ .

„Од првог дана нам се путем инстаграм странице „Дечји сан“ наши суграђани јављају. Ова страница нам служуи да људи виде шта ми то радимо и ту их обавештавамо шта нам је све потребно. Сарађујемо и са неколико већих фирма из централне Србије. Још једном апелујем на наше суграђане да учествују у нашој акцији јер се добро дело увек добрим враћа“, закључила је Теодора.

Начелник одељења педијатрију у КБЦ Косовска Митровица др Зоран Савић изразио је захвалност девојкама које су препознале колико је хуманитарни рад битан и да он доноси добро свим људима.

„Нама значи много, имали смо доста хуманитарних акција које су се последњих година смањиле. Имали смо много донација из Републике Српске и дијаспоре, као и централне Србије. Посебно ми је драго када се млади активирају и желе и хоће да помогну. Донација ће доста значити јер знате и сами каква је ситација на Косову и Метохији и деца ће имати апсолутно боље услове за лечење“, напоменуо је Савић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон