КосовоКултураНасловна

Директору Архива КиМ, Марку Марковићу Сребрна плакета Државног архива Србије

Историчару, директору Архива Косова и Метохије, Марку Марковићу додељена је Сребрна плакета „за посвећени рад на очувању историјског наслеђа српског народа на Косову и Метохији“ која му је уручена на свечаности прославе 125 година оснивања Државног архива Србије, 21. 12. 2023. „Златна плакета“ додељена је председнику Србије Александру Вучићу. 

Поводом овог значајног признања Марковић истиче да је срећан што је његов рад на очувању историјског наслеђа Срба на Косову и Метохији препознат и награђен:

„Ово велико признање најзначајније архивске установе у нашој земљи, за мене представља велику част, признање и омаж, не само мени већ и свим научним радницима из области историје и културе на Косову и Метохији. Ова плакета представља велики подстрек да наставим даље у свом раду и истраживњима на пољу презентације богатог историјског и културног наслеђа на Косову и Метохији“.

На свечаности су додељене и награде „Златна архива“ др Јасмини Николић и Велибору Тодоровићу као и Годишња награда Ђурђа И. Јеленића која је припала је пр Срђану Приватићу, др Смиљи Марјановић Душанић и др Даници Поповић за приређивање тематског зборника „Свети краљ Милутин: владар на раскршћу светова“ у издању Задужбине светог манастира Хиландара. 

У оквиру свечаности отворена је и изложба „Уметничка збирка Државног архива Србије”.

Извор: Радио Митровица Север; фото: Медија центар Чаглавица

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон