КосовоНасловна

Ђурић: Циљ Куртија потпуно етничко чишћење Срба и СПЦ

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић рекао је данас на конференцији “Молитва за мир, стабилност и правду” у Вашингтону да је циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да спроведе потпуно етничко чишћење Срба и Српске православне цркве са Косова и Метохије.

Ђурић је додао да је сигуран да ће Курти, када заварши протеривање Срба и СПЦ „покушати да избрише све физичке доказе њиховог постојања“. 

„Он спроводи фашистичку агенду на Косову. Знам да је то тешка реч, али ако анализирате све што ради, не можете доћи до другог закључка. Желим да о томе разговарамо данас”, рекао је Ђурић.

Поручио је да је у овој ситуацији потребно деловање „наше целокупне заједнице“ и додао да је потребно и веће укључивање САД у решавање ситуације. 

Подсетивши да је америчка администрација осудила понашање Куртија, он је нагласио да је потребно „ићи корак даље“.

Ђурић је истакао да је Курти „напао основне вредности за које се залаже међународна заједница на КиМ“.

Нагласио је да су пре 20 месеци, када је Аљбин Курти изабран за премијера, ствари на КиМ почеле брзо да се погоршавају и да је у том периоду наступила „ситуација без преседана“ и етничко чишћење. 

Указао је на то да је број Срба је опао за 11 одсто, у само 12 месеци, а да се претпоставља да је број и већи. 

Додао је да је Курти, када је дошао на власт, почео да примењује радикалну националну агенду „коју следи одувек”, као и да је променио структуру Срба у полицији.

“У складу са Бриселским споразумом, Срби су имали свог командира на северу, то је био Ненад Ђурић. Али, Курти га је сменио и почео да шаље стотине и стотине припадника специјалних јединица на север, кршећи све могуће договоре, чак и устав. Променио је етничку структуру полиције. Одузео земљиште на северу за изградњу моноетничких паравојних полицијских снага”, рекао је Ђурић.

Како је навео, резултат свега тога је огроман број етнички мотивисаних напада.

“У 20 месеци, било је 450 етнички мотивисаних напада на Србе, 61 Србин је ухапшен, имамо на десетине њих који су задржани као политички затвореници у Куртијевим затворима, без пресуда и суђења”, навео је Ђурић.

Подсетио је да је те инциденте осудила међународна заједница, „понекад и оштрим речима“ и да је чак и амерички државни секретар имао оштар коментар на понашање Куртија, али је истакао да на терену Кфор и Еулекс не спречавају његово деловање.

Рекао је да су Срби зато покушали да протестују, прво барикадама на северу.

“Ситуација је стравична на Косову. Имали смо пуцње на децу на Бадњи дан, што је учинио припадник КБС-а, снаге која представља кршење свих међународних споразума. Он је пуцао на 11-огодишњег дечака и недавно је пуштен на слободу. Порука Куртијевог режима је – чак и да пуцате на Србе нећете бити кажњавани. Сада смо имали протеривање игумана манастира”, истакао је амбасадор Србије.

Ђурић је изнео податак да је после 1999. године 247.000 Срба протерано са КиМ, што је, како је рекао, ситуација без преседана у послератној историји.

Огромна већина се није вратила својим кућама – вратило се само 1,7 одсто Срба, што је најнижа стопа повратка било где у свету по званичним подацима Уједињених нација. Поједини градови, попут Призрена, некадашњег главног српског града, остали су без Срба. Било је 42.000 Срба, а данас је свега 20 старијих грађана. Да није наше цркве, у Призрену не бисмо имали ниједног Србина”, рекао је Ђурић.

Подсетио је и да је Србија после 2000. преузела другачији политички смер, окренут према Европи, али да се насиље према Србима наставило.

Говорећи погрому 2004. године, рекао је да насиље које је трајало данима није спречено и да је тада запаљено 35 цркава и манастира. 

Према његовим речима, Косово је 2008. „награђено још једном подршком једностраним проглашењм независности“. 

„Косово је прогласило независност у ситуацији у којој је Србија имала демократску владу, на европском путу, која је била чланица Савета Европе, ОЕБС-а, бројних организација…Никада није спроведен референдум, већ само одлука моноетничке групе, без подршке српске заједнице. Нажалост, бројне земље су признале”, рекао је Ђурић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон