НасловнаСвет

Додик: Дан Републике обележавамо јачи, стабилнији и институционално сређенији

Поводом Дана Републике Српске на Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци положени су венци, одатака је пошта палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, а положени су и венци на Спомен костурници на Градском гробљу у Бањалуци, чиме је званично почело дводневно обележавање Дана Републике.

Венце на гробљу Свети Пантелија и споменику борцима НОР-а положили су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић као и председник Владе Српске Радован Вишковић.

Република Српска је показала да је заједница љубави и солидарности. Прославиили смо многе празнике последњих дана у миру, срећи и толеранцији, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

„Полагањем венаца почиње обележавање Дана Републике. Обележавамо га бољи, јачи, стабилнији, институционално сређенији“, нагласио је Додик.

Додик је истакао да данас Република Српска показује способност да може да управља и да може да егзистира у отежаним околностима у којима се води хибридни рат против Српске од појединих земаља запада.

„Дан Републике Српске је празник мира и слободе“, поручила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Навела је да сви желе мирну и стабилну Српску. „И на томе ћемо радити у будућности“, навела је Цвијановићева.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је за Србе Српска њихов браник и вечна категорија чији ће се рођендан, 9. јануар, увек славити.

Вишковић је рекао да да се не може оспоравати датум нечијег рођења и поручио свима који нападају Републику Српску да је то одраз њихове немоћи.

„Несхватљиво је неком оспоравати датум рођења. Не може се декретом мењати дан рођења, ни појединца, а ни Републике Српске, која је створена 9. јануара. Сигуран сам да ће Република Српска вечно бити браник српског народа на овим просторима“, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након полагања венаца на споменик борцима НОР-а.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да обележавање Дана Републике почиње изражавањем захвалности за све очеве и дедове који су се борили за слободу у Одбрамбено-отаџбинском, Другом светском и свим другим ратовима, те оценио да ће доброта победити зло које се уротило против 9. јануара.

„Овде почивају људи који су се борили за слободу свог и других народа“, поручио је Стевандић новинарима након полагања венаца на Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци.

Стевандић је истакао да Српска обележава Дан Републике и дочекује га у весељу, нагласивши да је до сада на адресу институција стигло највише честитики поводом 9. јануара.

Свечана академија биће одржана поподне у Спортској дворани „Борик“ у Бањалуци, а присуствоваће велики број званица из јавног, друштвеног и политичког живота Српске, БиХ, Србије и амбасадори појединих земаља.

Након академије биће организован свечани пријем у Административном центру Владе.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон