Косово

Дрецун: Кажњавањем Србије заокружила би се политика која дестабилизује регион

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је данас да је ситуација на Косову и Метохији тешка јер приштинске власти покушавају да под изговором спровођења „противтерористичких мера“ на том простору блокирају живот српском народу и оценио да би било какво кажњавање Београда због догађаја у селу Бањска нашкодило не само дијалогу већ би водило ка заокруживању политике која је искључива и једнострана.

„Ситуација на КиМ је веома тешка јер Куртијев милитаризовани режим покушава да под изговором некакавог спровођења противтерористичких мера блокира потпуно живот српском народу и уопште се не обазире на то што постоје већ изражени проблеми у функционисању свакодневног живота и у снадбевању храном, посебно лековима“, рекао је Дрецун на ТВ Прва.

Он је оценио да ће и у наредном периоду Курти наставити да отежава живот српском народу на КиМ, што се, како је додао, види кроз његову намеру да спречи доток било какве робе из централне Србије на том простору.

„Имамо изјаву команданта Кфора да они сада интензивно раде на томе, због тога што постоји много алтернативних праваца који из централне Србије воде до севера Косова, да затворе те правце, да у потпуности онемогуће да се српски народ снадбева на северу КиМ оним што им је неопходно за свакодневни живот. Па ако Срби желе да остану тамо нека остану, ако не нека оду“, рекао је он.

На питање да ли Европа има слуха да Срби не могу више да трпе оно што им се дешава на КИМ, Дрецун је навео да треба разумети да ту заједницу чине чланице које имају изграђен став према тзв. Косову, те да међу њима има и оних које су на страни Приштине и немају изграђен осећај за правду и једнако поступање.

Са друге стране, Дрецун је указао да постоје и државе попут Мађарске, која има разумевања око догађаја на КиМ и која се понаша одговорно, јер разуме ситуацију у региону и колики је утицај онога што се дешава у региону на Европку унију и најближе суседе. 

„Постоје државе које много рационалније сагледавају, али постоје и државе које желећи да до краја реализују своје циљеве, да по сваку цену стекну тај недостајући међународно-правни капацитет за лажну државу Косово, искористе ситуацију и трагедију у селу Бањска да би извршили притисак на Београд“, рекао је он.

Дрецун је навео да је кључна ствар у овом тренутку на који начин ће се завршити истрага око догађаја у селу Бањска, подсећајући да су амерички и европски званичници говорили да се спроводи интензивна истрага и да ће заузети став о томе које мере треба предузети тек када се заврши та истрага.

„Од Београда се захтева да активно учествује у тој истрази, што је Београд и показао. Брзо се дошло до неких сазнања, иако су ограничене могућности нашим надлежним органима да утврде шта се све десило. Политички рационално промишљање указује на то да би било какво кажњавање Београда због догађаја у селу Бањска несумњиво нашкодило не само дијалогу између Београда и Приштине него би водило ка заокруживању једне политике која је искључива, једнострана и може само да дестабилизује регион и никако да му отвори пут ка ЕУ“, навео је он.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон