КосовоНасловна

Настић: Изузимање Срба са Косова из визне либерализације фарса и сраман чин ЕУ

Посланица покрета „Сара Вагенкнехт“ у немачком Бундестагу Жаклин Настић оцењује да је изузимање Срба са севера из визне либерализације Косова сраман чин Европске уније и фарса о поштовању права мањинских заједница због чега Унија треба да обустави овај процес.

“Одлука да за Србе на северу не важи визна либерализација која је почела 1. јануара за Косово је нечувена фарса. Годинама су Приштина и ЕУ покушавали да нас увере да Косово штити и интегрише своје мањине на примеран начин. Показало се да је то бајка, као што и показују напади на српску мањину који трају годинама. Али врхунац апсурда: управо ова мањина, која је наводно тако добро заштићена, бива исклјучена из либерализације визног режима. Сраман чин ЕУ који само додатно подрива ионако крхки процес приближавања. Апелујем на ЕУ да исправи ову нечувену одлуку”, каже за Косово онлајн Настић.

Према њеним речима ово је класичан пример дискриминације мањина, али истовремено и, како тврди, открива апсурдност садашње ситуације

“Критички поглед на Устав државе настале на основу Нато агресије показује сву апсурдност актуелне ситуације. Према Поглавлју 1, члану 1, став 2 Устава, Косово је држава својих грађана, заснована на поштовању лјудских права и слобода свих њених грађана. Ако ове племените речи о ‘лјудским правима и слободама њихових грађана’ не важе подједнако за све, онда цео документ није ништа друго до празно обећање. Државна конструкција који сопствене принципе своди до апсурда”, каже Настић.

На питање да ли очекује да ће Европски парламент и Савет ЕУ, како је саопштено из ЕУ, убрзо усагласити одлуку да визна либерализација важи и за Србе који имају пасоше које је издала Координациона управа МУП-а Републике Србије, Настић каже да би визну либерализацију требало обуставити све док се не постигне правичан консензус за све лјуде који живе на Косову.

“Неприхватлјиво је да је српска мањина дискриминисана, док албанска већина има користи од либерализације. Мора бити јасно: Срби су равноправни грађани ове такозване државе – коју је, мора се имати на уму, Нато кршећи међународно право, отцепио од Србије ратом – и као такви се морају третирати. Устав ове државе који диктира Запад мора подједнако да важи за све грађане, иначе ће се још једном показати да су такозване западне вредности слободе, владавине права и једнакости чисто лицемерје”, закључује Настић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон