КосовоНасловна

Епархија рашко-призренска: Лажни свештеник с групом провалио у цркву у Подујеву

Група лица провалила је, заједно са самозваним и лажним свештеником Николом Џуфком, грађанином Албаније, у Цркву Светог архангела Михаила у селу Ракитници у општини Подујево, како би у цркви наводно обавили црквени обред, саопштила је данас Епархија рашко-призренска.

Према писању интернет портала косовапост.нет, то се догодило у уторак, а реч је „о грубом насртају на имовину Српске православне цркве у циљу ширења етничке и верске мржње и нестабилности на простору Косова и Метохије“, навела је Епархија у саопштењу.

Према тврдњи поменутог портала, у овој провали и злоупотреби Српске православне цркве, која датира из 15. века, учествовали су и представници Општине Подујево.

Циљ ове групе, према писању портала, био је да ову цркву прогласе за „цркву Фана Нолија“, која припада самозваној и самопроглашеној Албанској националној православној цркви из Елбасана.

„Ово кривично дело је само још једно низу које за циљ има отимање духовне и културне баштине Српске Православне Цркве, односно ’албанизацију’ или ‘косоваризацију’ српске духовне и културне баштине“, саопштила је Епархија рашко-призренска.

На процес културне апропријације наше баштине Епархија рашко-призренска указује већ годинама.

„Овај најновији случај је наше наводе потврдио, овога пута на неспоран и крајње забрињавајуће начин, а овакви и слични акти указују на хитну потребу заштите наше културне и духовне баштине, пре свега од појединаца и организација повезаних са косовским институцијама или са појединцима које делују уз већу или мању подршку тих институција“, поручују из Епархије рашко-призренске.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон