КосовоНасловна

Епархија рашко-призренска: Спомен плоча у Приштини враћена на место где је раније стајала и где леже кости српских бораца

Епархија рашко-призренска потврдила је да је споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. враћен на место где се налазио пре измештања у спомен парку на приштинском православном гробљу, у присуству представника француске амбасаде и  уз координацију са Епархијом рашко-призренском.

Бела спомен плоча подигнута у славу српских јунака пострадалих у периоду Балканских и Првог светског рата, од 1912. до 1918, на којој пише ,,Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912 – 1918″, била је померена са доње, бочне стране спомен парка.

,,Измештање спомен плоче обављено је уочи овогодишњег Дана победе 11. новембра без знања Цркве и српске заједнице, што је изазвало велико незадовољство у јавности. Молећи се за покој  јунака из Балканских ратова и Првог светског рата, благодаримо Господу што је плоча враћена на место где је раније стајала и где леже кости српских бораца“, наводи се у саопштењу Епархије.

До измештања споменика борцима из Балканских и Првог светског рата дошло је на иницијативу амбасада Француске и Немачке у Приштини, уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра.

Тада је на место споменика српским ратницима постављена плоча са написом на француском, српском и албанском: „Француским војницима палим на Косову“. 

Измештање споменика урађено је на иницијативу амбасада Француске и Немачке у Приштини, потврђено је из њихових дипломатских представништава након осуда и реакције српске јавности и институција.

Измештање је спроведено без знања Епархије рашко-призренске СПЦ, која је такође оштро осудила тај поступак.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон