НасловнаСрбија

ЕУ ради на измени преговарачког оквира за Србију, унеће и обавезе из дијалога са Приштином

Надлежне европске институције раде на ажурирању преговарачког оквира Србије у приступним преговорима, у којем ће бити обухваћене и обавезе земље које произилазе из дијалога са Приштином.

„Нацрт заједничког става за ажурирање мерила за Поглавље 35, како је предвиђено у Споразуму о путу нормализације и његовом анексу, ће Комисија и високи представник проследити Савету ЕУ када се процес интерних консултација заврши“, изјавио је један портпарол Европске комисије за Радио Слободну Европу.

Ово је на редовној конференцији за новинаре такође потврдио и портпарол ЕУ Петер Стано, који је нагласио да се рад одвија у складу са закључцима Савета за опште послове од децембра 2023. године.

У децембру 2023. је Савет министара ЕУ позвао Европску комисију и високог представника да у преговоре о чланству између Београда и Брисела уврсти обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа између Београда и Приштине.

Поглавље 35 у преговорима о чланству између Србије и ЕУ обухвата односе са Приштином.

Предлог о изменама и допунама мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије требало би да буде представљен најкасније крајем јануара ове године. Београд и Приштина су 27. фебруара прошле године постигли споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта 2023. усаглашен анекс примене овог договора.

Београд и Приштина нису потписали споразум ни анекс примене јер је то одбио председник Србије Александар Вучић.

Изјавом високог председника ЕУ за заједничку спољну политику и безбедност Жозепа Борела, Споразум се сматра правно обавезујућим за обе стране.

ЕУ је и раније поручила да ће и овај споразум да укључи у приступни процес Србије, како би се потврдио правно обавезујући карактер тог документа.

Извор: РСЕ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон