КосовоНасловна

Европски Савет: Београд и Приштина да наставе напоре за деескалацију и спроведу поразуме без одлагања

Београд и Приштина морају да наставе са сталним напорима за деескалацију, као и да обезбеде одржавање нових избора на северу КиМ што је пре могуће, уз активно учешће косовских Срба, наводи се у закључцима Европског савета усвојеним на самиту у Бриселу и наглашава да ће неуспех деескалације тензија имати последице.

У документу се истиче да Европски савет жали због недостатка имплементације Споразума од стране обе стране на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију, као и других споразума постигнутих у дијалогу уз посредовање ЕУ, који води високи представник и подржава специјални изасланик ЕУ. 

Европски савет позива Косово и Србију да их спроведу, без одлагања или предуслова. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином. Нормализација односа је суштински услов на европском путу обе стране и обе ризикују да изгубе важне прилике у недостатку напретка“, наводи се у документу.

Истиче се и да је Европски савет забринут због безбедносне ситуације на северу Косова и најоштрије осуђује насилни напад на тзв. косовску полицију 24. септембра 2023. 

,,Европска унија очекује да починиоци буду ухапшени и брзо приведени правди и да Србија у потпуности сарађује и предузме све неопходне кораке у том погледу“, наводи се у закључцима.

Наглашено је и да ће Европска унија наставити да блиско сарађује са Западним Балканом и да подржава реформске напоре земаља тог региона на њиховим европским путевима.

Извор: Т а н ј у г 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон