KosovoNaslovna

Evropski Savet: Beograd i Priština da nastave napore za deeskalaciju i sprovedu porazume bez odlaganja

Beograd i Priština moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbede održavanje novih izbora na severu KiM što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba, navodi se u zaključcima Evropskog saveta usvojenim na samitu u Briselu i naglašava da će neuspeh deeskalacije tenzija imati posledice.

U dokumentu se ističe da Evropski savet žali zbog nedostatka implementacije Sporazuma od strane obe strane na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik i podržava specijalni izaslanik EU. 

Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja ili preduslova. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“, navodi se u dokumentu.

Ističe se i da je Evropski savet zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i najoštrije osuđuje nasilni napad na tzv. kosovsku policiju 24. septembra 2023. 

,,Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu“, navodi se u zaključcima.

Naglašeno je i da će Evropska unija nastaviti da blisko sarađuje sa Zapadnim Balkanom i da podržava reformske napore zemalja tog regiona na njihovim evropskim putevima.

Izvor: T a n j u g 

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button