ВестиДруштвоНасловна

Фотографије живота из Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице изложене на ужичком Тргу партизана

Поводом обележавања Сретења – Дана државности Републике Србије, у Изложбеном салону ужичког Историјског архива, у среду 14. фебруара, отворена је изложба „Слике живота“ са фотографијама Албера Кана из Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице 1913. године, а од 16. фебруара, па наредних месец дана, може да се види на ужичком Тргу партизана.

Изложбу чини 80 фотографија из живота обичних људи, становника оновремене Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице, настале 1913. године.

Огист Леон фотографисао је Приштину, затим Грачаницу, Липљан и Призрен и све ове фотографије су у складу са писаним историјским изворима.

На фотографијама се осећа дух времена новоослобођених градова и села, као и животни детаљи на историјском прелазу из Османског царства у Краљевину Србију.

Реч је о јединственом тренутку где се у новом контексту виде локални становници, занатлије, трговци, официри и војници победничке војске, као и новинари, фотографи и чиновници на Косову и Метохији и Старој Србији.

Изложбена поставка рађена је у сарадњи Историјског архива Косова и Метохије са Домом културе Грачаница и Галеријом уметности Приштина, а аутори изложбе су Горан Судимац из Државног архива Србије и директор Архива Косова и Метохије Марко Марковић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон