Православље

СПЦ слави Светог Василија Острошког, празник познатог чудотворца и исцелитеља

Српска православна црква прославља Светог Василија Острошког, празник посвећен великом чудотворцу и исцелитељу.

Мошти овог светитеља се чувају у манастиру Острог које је место ходочашћа и за вернике других религија, а култ светитеља раширен је не само у Србији и Црној Гори већ и на целом Балкану.

Рођен је 1610. као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи код Требиња у Херцеговини, од мајке Анастасије и оца Петра Јовановића. У страху од данка у крви, родитељи су Стојана већ у дванаестој години послали у манастир Завалу у коме је тада игумановао његов стриц, игуман Серафим.

Службовао је у многим градовима, од Мостара, преко Херцег Новог и Пљеваља, Мораче, до Оногошта и Бјелопавлића.

Када је одрастао отишао је у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице где се и замонашио.

Као архијереј живео је у манастиру Тврдошу све док Турци нису разорили овај манастир па се преселио у Острог где је наставио свој подвижнички живот. Постоје писмена сведочења да су молитве упућене овом свецу услишене – свако коме је овај светац помогао, приликом следеће посете манастиру записује на папир читаву причу и оставља у Горњем манастиру, а монаси их сакупљају и претварају у књигу.

Бројне легенде сведоче о његовој милости, а једна од њих је и прича да је са врха Горњег манастира давно испала беба из колевке. Наиме, мајка је на бедему оставила колевку са бебом која се преврнула и пала са висине од преко 70 метара.

Она је чудом пронађена жива и здрава у подножју планине. Они који не верују у ово причу, ипак, се замисле када чују да је пожар који је избио на планини Острошка греда поштедео оба манастира и оближње капеле.
Такође, постоји и легенда да је за време Другог светског рата изнад Горњег манастира Острог пала бомба која никада није ни експлодирала.

С обзиром на велики број људи који обилази ову светињу, посетиоци храма остају да преноће ту како би ујутру могли да присуствују светој литургији. Верници спавају напољу или у конацима. У манастир долазе људи и других вероисповести, међу којима има и муслимана који пред његовим моштима траже спас и исцељење од тешких болести и мука које су их задесиле.

Преминуо је 1671. године, а његове мошти и гроб чувају се у манастиру Острог у Црној Гори, за који се везују бројне легенде.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон