Култура

Грачаница: У четвртак изложба слика Зорана Јовановића Добротина

Галерија уметности Приштина и Дом културе „Грачаница“  организују изложбу слика Зорана Јовановића Добротина (1942-2016), дугогодишњег редовног професора Факултета уметности Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици, једног од најзначанијих и најпризнатијих приштинских сликара и графичара.

Његова прва постхумна изложба у Грачаници састоји се од слика, акварела и еротских цртежа. Укупно 13 акварела и 60 еротских цртежа који ће бити представљени на овој изложби његова супруга Јелена Милошевићје поклонила је Факултету уметности Приштина у Косовској Митровици и Дому културе Грачаница. Ова изложба је наставак систематизације, проучавања и указивања на човека који је оставио неизбрисив траг у српској стварајућој култури с краја 20. и почетка 21. века на Косову и Метохији. О томе сведочи његово сликарство, као и десетине сликара и графичара којима је био ментор, и у чијем раду се препознају негови поетички утицаји.

 „Зоран Јовановић ДОБРОТИН! Неспорно, то сви релевантни ликовни критичари истичу, водећи српски сликар, графичар, ликовни педагог на Косову и Метохији у последњим деценијама двадесетог и прве деценије двадесет првог века. И у самом  врху српске графике….први је понео награду за животно дело „Зограф Лонгин“ која  се додељује у оквиру Видовданских свечаности и на Видовданској ликовној колонији у Грачаници…Добротин преселио се на онај други, бољи свет без сазнањао томе шта се на крају десило са више од стотину његових слика и графика које су након његовог избега из сопственог града неки ништици изнели из његовог кабинета, атељеа, стана из станова његових сестара и неке одмах спалили, а неке однели у неповрат. Говорио је: „Сећам се тих тренутака са тугом, али без оптерећења. Важно је да сам их ја насликао, а свака од њих има своју судбину. Отишао сам са Косова. Моја сећања су рањена… Изгубили смо све…Остала је нада“… – каже у предговору каталога Ђорђе Јевтић, новинар и публициста.

„Ваља рећи да Зоран Јовановић Добротин припада генерацији формираној шездесетих година двадесетога века, али је отвореношћу према новим оријентацијама и сталном потребом да иде више, и даље, у истраживање феномена визуелизације стваралац који се природно уклопио у ликовну сцену осамдесетих година на Косову и Метохији. Без двоумљења он је своје стваралаштво у тематском и значењском смислу, настојећи да делом проговори о суровој косовској стварности, повезао са судбином српскога народа „говорећи“, некад директно, некад индиректно, о његовом злом удесу. При томе његови искази немају дневнополитичка и памфлетска обележја, већ представљају узбудљиву историју сурових и прискрбних времена, што су се увелико дешавала на тлу Косова и Метохије.“- писао је о стваралаштву Јовановића, историчар уметности проф. др Срђан Марковић.

Одржавање изложбе подржало је Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина , Општина Грачаница.

Отварање изложбе је у четвртак, 04. априла 2024. године са почетком од 19 часова, у Галерији Дома културе Грачаница.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон