Косово

Грађани Северне Митровице: Визна либерализација за Србе са Косова веома значајна

Визна либерализација за носиоце пасоша Координационе управе МУП Србије за грађане Северне Митровице била би веома значајна, а поједини мештани већ панирају путовања и бирају дестинације.

Младић Лука Машић каже да већ планира где ће путовати након што добије визну либерализацију.

„То би нам било неко ослобођење, могли бисмо да путујемо негде са стране. Ја планирам у Амстердам да путујем“, каже Машић.

Са њим се слаже Драган Митровић који наводи да би то искористио за путовање.

„Ја не знам ни зашто су укидали, ако припадамо становништву Србије. Не могу да схватим да одвајају градове и становништво исте државе, оне у Београду, Пазару, Чачку и нас одавде. Много значи, а за одлазак, ако ништа макар би отишао као туриста неких три месеца“, одговара Митровић.

Срећко Радојевић наводи да ће људи са овог простора добити слободу кретања.

„Затворени смо били толике године, као да смо неки затворени свет, што би рекли ’слепо црево’. Слобода кретања да има и за ове људе овде. Најрадије бих отпутовао у Грчку“, каже Радојевић.

Могућу визну либерализацију за носиоце пасоша Координационе управе као добру оцењује и Јадранка Шапић.

„Свакако је добро. Слободан си да путујеш. Оно мало пара што имамо, да имамо где да их потрошимо. Свакако је добро, да се и ми мало укључимо са грађанима Србије, јер смо и ми грађани Србије“, наводи Шапић.

На јучерашњој седници Комитета Европског парламента за грађанске слободе, правду и унутрашње послове (ЛИБЕ) усвојена је одлука о визној либерализацији за пасоше Координационе управе. За је гласало 34, против седам, а уздржаних је било 12 посланика.

Следећи процедурални корак је усвајање на пленарној седници ЕП у Стразбуру 22-25. априла. Након тога би предлог требало да формално потврди и Савет ЕУ.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон