КосовоНасловна

Корисници социјалне помоћи у Грачаници и данас без исплате – максимално отежани услови за живот

Испред Поште у Грачаници грађани и данас чекају на исплату динара. Ради се о корисницима социјалне помоћи, којима је овај вид примања од животног значаја.

Због одлуке Централне банке у Приштини о забрани употребе динара на Косову и Метохији, запослени у институцијама које се финансирају из буџета Републике Србије, као и корисници различитих социјалних давања, не успевају да подигну новац који им је уплаћен на рачуне.

У реду испред банке су биле и мајке са децом које покушавају да подигну социјалну помоћ, али не успевају због тога што нема динара.

– Немамо примања, сналазимо се како ко може и зна. Имамо децу која иду у школу, а живимо од само једног примања. Једемо то што имамо, али нам је највећи проблем за лекове које не можемо9 да купимо. Треба да се живи и преживи, ово је ван сваке памети да немаш никаква примања- каже за РТВ Грачаница Насер Јашаревић.

Након што су се корисници социјале окупили у реду да би чекали исплату, косовска полиција растерала је све окупљене, не дозвољавајући им да стоје испред Поште.

Примаоци социјалних давања кажу да чекају данима да подигну новац, како би себи и деци обезбедили основне животне потребе. Одлазак до других места у централној Србији ствара додатне трошкове, нарочито онима који и немају своје аутомобиле, као и непокретним или болесним лицима.

Социјалну помоћ за најугроженије становнике, дечји родитељски додатак од државе Србије на Косову прима око 30.000 корисника.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон