КосовоНасловна

Групе грађана општина на северу КиМ покушале да предају иницијативу за опозив градоначелника, захтеви нису примљени

Група грађана Северне Митровице покушала је да преда захтев, односно иницијативу за смену градоначелника Северне Митровице. Иста иницијатива покренута је и у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

“Међутим, након вишесатних преговора и разговора са, да кажемо, органима Општине Северна Митровица, иницијативу нисмо могли да предамо. Позвали смо се на Закон о локалној самоуправи, административно упутство о минималнм стандардима, административно упутство о транспарентном раду општине и плану учешћа грађана који је ова општина усвојила. Указали смо да на основу свих тих закона и административних упутстава, ми као грађани, имамо право да предамо иницијативу. Међутим, наша иницијатива је одбијена”, нагласила је Кртинић

Она је навела да је група грађана покренула иницијативу за опозив градоначелника Северне Митровице јер је он изабран нелегитимно и нелегално.

“То нису били демократски избори, свега два до три одсто гласача изабрало је овог градоначелника, већином из албанске заједнице”, нагласила је Кртинић.

На питање новинара да ли то значи да локална самоуправа крши административна упутства за смену градоначелника која је прописала Влада у Приштини, Кртинић је навела да поред тога руши и легитимитет грађана који су дошли да предају иницијативу.

“Ово је најмањи вид учешћа грађана у доношењу одлука. Ја, као грађанин имам право да поднесем иницијативу било ког типа Општини, а општина је дужна да ту иницијативу преузме и у року од 15 до 30 дана да одговор.  

Према њеним речима, у последњих годину дана, приштинска Влада на челу са Аљбином Куртијем, доприноси да се Срби не осећају безбедно.

“Права Срба на КиМ су угрожена, а одбијање прихватања иницијативе за смену градоначелника је потврда да ми нисмо грађани који заслужују подједнака права као и сви остали”, нагласила је Сања Кртинић испред групе грађана.

Милан Милосављевић навео је да је одбијање иницијативе од стране локалне самоуправе најбруталнији вид кршења људских права.

“Један најобичнији захтев нисмо могли да предамо, тако да та иницијатива за опозив градоначелника општине Северна Митровица са функције  није успео да дође ни до канцеларије. Ово је показатељ колико су људска права угрожена Србима”, нагласио је Милосављевић. 

Градоначелници општина на северу КиМ изабрани су на локалним изборима који  су одржани 23. априла након оставке градоначелника из редова Српске листе – највеће партије косовских Срба – који су се успротивили одлуци Владе Косова да спроведе процес пререгистрације са српских на косовске таблице.

Те изборе је бојкотовало већинско српско становништво у том региону

Излазност на априлским изборима је била 3,47 одсто од укупног броја уписаних у бирачки списак.

Извор: ТВ Мост; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон